Iz partiture življenja. Dnevnik 1977–1981

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-033-8
Št. strani:
382
Vezava:
Trda

Knjiga zajema obdobje petih letih, ki so bila na svetovni in tudi ožji slovenski ravni zelo razgibana, zato je tudi vsebina teh zapiskov zanimiva in žgoča. Časovno sledijo tistim, ki…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 20,00 

Knjiga zajema obdobje petih letih, ki so bila na svetovni in tudi ožji slovenski ravni zelo razgibana, zato je tudi vsebina teh zapiskov zanimiva in žgoča. Časovno sledijo tistim, ki so izšli leta 1996 v Trstu v knjigi z naslovom Previsna leta.

Pisatelju Rebuli je dnevniška zvrst posebno priljubljena: izdal je že šest dnevnikov v knjižni obliki in v njih je obdelal časovno obdobje približno petindvajsetih let. Njegovi zapisi so vedno privlačni in zanimivi, živahni in razgibani: »Kar napravlja Rebulove dnevniške zapise mikavne, je predvsem avtorjeva radovednost, ki je stalno na preži, njegova vraščenost v vrsto slovenskih ambientov v domovini, zdomstvu in zamejstvu ter odprtosti njegovega doma za obiske in srečanja vseh vrst. Tako najdemo tudi v tokratnem dnevniku morda kakih sto petdeset različnih oseb in osebnosti, iz njega diha kot vedno s polnimi pljuči naša sodobnost in preteklost, v njem odmevajo domači in svetovni dogodki, nevsiljivo, skoraj obrobno, a bistveno, ker avtor zavzema do njih svoje tako razumsko kot občutenjsko tališče. Zaresnost, a tudi humor, moreči in težki trenutki, a tudi vedrina, družabnost, a tudi samota.«


Alojz Rebula, rojen v Trstu leta 1924, je pisatelj, esejist in prevajalec. Diplomiral je iz klasične filologije na Univerzi v Ljubljani in doktoriral s tezo o Danteju v slovenskih prevodih na univerzi La Sapienza v Rimu. Do upokojitve je poučeval latinščino in grščino na višjih srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Trstu.

Njegov literarni opus šteje zbirke novel  (Vinograd rimske cesarice, Snegovi Edena), romane (V Sibilinem vetru, Jutri čez Jordan, Kačja roža, Jutranjice za Slovenijo), dnevnikae (Gorje zelenemu drevesu, Previsna leta, Ko proti jutru gre) in eseja (Na slovenskem poldnevniku).

Za svoj literarni opus je prevel več nagrad (literarno nagrado Vstajenje, Prešernovo nagrado, mednarodno nagrado Acerbi za italijanski prevod romana V Sibilinem vetru, leta 2005 nagrado kresnik za roman Nokturno za Primorsko, za italijanski prevod tega dela je leta 2012 prejel italijansko literarno nagrado Rigoni Stern).


Priporočamo še