Kominform v Zabrinju

Avtor:
ISBN:
488
Št. strani:
trda
Vezava:
766

V prvem romanu v knjigi Kominform v Zabrinju (2014) slovenski bralec končno dojema vse ideološko zakulisje bivanjskih stisk Primorcev, ki jih je fašizem idejno in fizično namenil izkoreninjenju iz evropske družine narodov.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 25,00 

V prvem romanu v knjigi Kominform v Zabrinju (2014) slovenski bralec končno dojema vse ideološko zakulisje bivanjskih stisk Primorcev, ki jih je fašizem idejno in fizično namenil izkoreninjenju iz evropske družine narodov. Drugi roman Divji golob (1973), ki sledi usodi tržaškega bogoslovca, ki študira v komunistični Brljani (Ljubljani) in se vrne pastirovat v zaledje Trontlja (Trsta) danes bralec z užitkom in povsem drugače bere z izkušnjo padca berlinskega zidu in združene Evrope, ko je izginila fizična ovira ob Fazaniji (Sežani).


Alojz Rebula, rojen v Trstu leta 1924, je pisatelj, esejist in prevajalec. Diplomiral je iz klasične filologije na Univerzi v Ljubljani in doktoriral s tezo o Danteju v slovenskih prevodih na univerzi La Sapienza v Rimu. Do upokojitve je poučeval latinščino in grščino na višjih srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Trstu.

Njegov literarni opus šteje zbirke novel  (Vinograd rimske cesarice, Snegovi Edena), romane (V Sibilinem vetru, Jutri čez Jordan, Kačja roža, Jutranjice za Slovenijo), dnevnikae (Gorje zelenemu drevesu, Previsna leta, Ko proti jutru gre) in eseja (Na slovenskem poldnevniku).

Za svoj literarni opus je prevel več nagrad (literarno nagrado Vstajenje, Prešernovo nagrado, mednarodno nagrado Acerbi za italijanski prevod romana V Sibilinem vetru, leta 2005 nagrado kresnik za roman Nokturno za Primorsko, za italijanski prevod tega dela je leta 2012 prejel italijansko literarno nagrado Rigoni Stern).


Priporočamo še