Rimske zgodbe

Avtor:
Št. strani:
978-88-7342-092-3 (slovenska izdaja), 978-88-7342-093-1 (italijanska izdaja)
Vezava:
86, italijanska izdaja 96

Racconti romani Spremna beseda: Marija Cenda Italijanska izdaja: v prevodu Aleksandre Foraus Knjiga je izšla ob pisateljevi petinosemdesetletnici in vsebuje štiri črtice z rimsko tematiko.  Rim je bil za mladega…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 13,00 

Racconti romani

Spremna beseda: Marija Cenda

Italijanska izdaja: v prevodu Aleksandre Foraus

Knjiga je izšla ob pisateljevi petinosemdesetletnici in vsebuje štiri črtice z rimsko tematiko.  Rim je bil za mladega Simčiča pomembna življenjska postaja. Pozneje je izpovedal, da je bilo to “eno najlepših ali vsaj najbolj rodovitnih let v mojem življenju. V meni so se sicer tam pričeli rušiti razni oltarji, toda zrasli so novi, trdnejši” (Zora Tavčar, Slovenci za danes v zdomstvu in emigraciji, Družina, Ljubljana – Mladika, Trst 1998).

V črticah Mimo treh belih vrat, Deček v dvigalu na Piazza Barberini in Na pragu pisatelj podaja občutje eksila in brezdomovinstva sredi kaotičnega povojnega sveta. Objavil jih je leta 1947 v tržaški reviji Mlada setev, potem ko je iz Rima šel živet v Trst. Tudi v noveli Iz dnevnika stevardese Air Fracea je prisotna atmosfera rimskega mesat in povojnega časa, poudarek pa je tu na ljubezenski zgodbi med slovenskim slikarjem in francosko časnikarko.


Zorko Simčič se je rodil v Mariboru leta 1921. Leta 1945 se je umaknil v Argentino in tam bival do leta 1994, ko se je vrnil v Ljubljano. Piše pesmi, pripovedna in dramska dela. Leta 2014 je prejel Prešernovo nagrado za žviljenjsko delo.


Priporočamo še