MOLK KOLORADSKIH HROŠČEV

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-240-2
Št. strani:
176
Vezava:
mehka

V četrtek, 13. julija, ob 19. uri bo knjiga predstavljena na kraškem borjaču kmetije pri Normi – Mavhinje 11. Z avtorjem Marijem Čukom se bo pogovarjala urednica Nadia Roncelli.  …

Preberite več
Na zalogi
Cena: 16,50 

V četrtek, 13. julija, ob 19. uri bo knjiga predstavljena na kraškem borjaču kmetije pri Normi – Mavhinje 11. Z avtorjem Marijem Čukom se bo pogovarjala urednica Nadia Roncelli.

 

Po izidu pesniške zbirke Ko na jeziku skopni sneg pri Mladiki leta 2014 se Marij Čuk vrača med bralce z daljšim pripovednim delom, romanom »Molk koloradskih hroščev«. Avtor je z enkratno pripovedno spretnostjo sestavil razčlenjeno pripoved o zamejski stvarnosti, v kateri se osebna zgodba glavnega junaka Rada prepleta z usodo slovenske manjšine v Italiji, njenimi perečimi problemi in absurdi, ki manjšino dušijo, predvsem pa hromijo njen razvoj. V pripovedovanju manjšinskega vsakdana in v poglabljanju nedorečenosti italijansko-slovensko-manjšinskih odnosov Marij Čuk ponuja vrsto izzivov in ubira v svoji trezni naraciji tudi strune ironije in humorja.


Marij Čuk (Trst, 1952). Pesnik, pisatelj, dramatik in komediograf, gledališki kritik, kolumnist v različnih slovenskih medijih. Bil je časnikar pri Primorskem dnevniku, kjer so ga na Prešernov dan leta 1992 iz nepojasnjenih razlogov odpustili. Tri leta se je preživljal s suplencami na tržaških višjih srednjih šolah in kot voditelj tedenske televizijske oddaje Kje so tiste stezice na TV Koper-Capodistria. Potem je bil urednik in nato deset let direktor slovenskega informativnega sporeda vsedržavne italijanske radiotelevizijske ustanove RAI.

Je avtor več pesniških zbirk, romana Pena majskega vala in dramskih tekstov. Njegove pesmi so prisotne v več slovenskih in tujih antologijah.

Pri založbi Mladika je leta 2014 izšla pesniška zbirka Ko na jeziku kopni sneg, o kateri je aademik dr. Boris Paternu zapisal: »Ne bo pretirano reči, da je Marij Čuk v sodobni slovenski poeziji izjemen pri upesnjevanju tiste ljubezni, ki zmore čez dvom v polno izpolnitev.«


Priporočamo še