ODTISI V ČASU

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-254-9
Št. strani:
144
Vezava:
mehka

Knjiga zajema dvanajst kratkih zgodb, polnih nepredvidljivih presenečenj, ki so izseki življenjskih poti protagonistov in protagonistk iz našega časa. Pogosto gre za robne primere, a tako vsakdanje in nenavadno normalne,…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 16,00 

Knjiga zajema dvanajst kratkih zgodb, polnih nepredvidljivih presenečenj, ki so izseki življenjskih poti protagonistov in protagonistk iz našega časa. Pogosto gre za robne primere, a tako vsakdanje in nenavadno normalne, da bi v njih lahko prepoznali soseda, prijateljico, prijatelja, znanca, sorodnika, celo nas same ali pa usode, o katerih smo menili, da jih je čas povozil in zaprašil.

Zapisane zgodbe zvenijo presneto aktualno, saj se avtorica v njih loteva različnih tem: iskanja ljubezni, odnosa med moškim in žensko, problem samote in družbene osamljenosti, odnos do osebne preteklosti in našega spominjanja nanjo, bolečine, ki jo prinaša ljubezen, pa potrebo po vztrajanju v življenju.

Pripovedi iz knjige Odtisi v času so navidezno preproste in zelo berljive, v njih pa gnezijo psihološki vozli, ki jih pisateljica rahlja s svojim pronicljivim peresom.

Spremna beseda: Marij Čuk

 


Evelina Umek se je rodila leta 1939 v Trstu. Po maturi na klasičnem liceju se je preselila v Ljubljano, kjer je diplomirala na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete. Zaposlila se je najprej v založništvu, nato pa pri Otroškem in mladinskem programu na RTV Slovenija. Napisala je več knjig za otroke (Klatimaček Grof, Capek in Klara, Slovar radovednega Tačka, Taček v gledališču itn.) in veliko prevajala iz italijanščine v slovenščino (dela Giannija Rodarija, Marcella Argillija, Itala Calvina, Dacie Maraini in uspešnico Renata Ferrarija Murvo Fabianijevih). Redno sodeluje z radiom in televizijo tako v Trstu kot v Ljubljani.

Pri založbi Mladika je skupaj z ilustratorko Živo Pahor izdala mladinski knjigi Sprehod z baronom in drugimi imenitnimi Slovenci in Malka gre v Trst ter otroško delo Deklica in metulj. Za odrasle je napisala zbirko novel Mandrija in druge zgodbe ter romane Frizerka, Hiša na Krasu, Po sledeh fate morgane, Zlata poroka ali Tržaški blues in Sidrišče spomina. Za zbirko zgodb Mandrija je leta 2004 prejela tržaško literarno nagrado Vstajenje.


Priporočamo še