VRTNARJEVA PESEM

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-247-1
Št. strani:
144
Vezava:
mehka

Novo pripovedno delo Brune Marije Pertot prinaša enajst kratkih zapisov o rastlinah oziroma sadnih drevesih. Črtice, ki so pred tem izhajale v reviji Mladika, izpovedujejo avtoričin odnos do narave in…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 12,00 

Novo pripovedno delo Brune Marije Pertot prinaša enajst kratkih zapisov o rastlinah oziroma sadnih drevesih. Črtice, ki so pred tem izhajale v reviji Mladika, izpovedujejo avtoričin odnos do narave in stvarstva, ki ga preveva globoka vernost in zaupanje v naravo, dobro mater, ki človeku nudi vse za zdravo življenje. Odnos do opisanih dreves, ki rastejo na avotiričinem vrtu in tam stojijo že veliko desetletij, že za časa njenih prednikov, je tako živ, da avtorica o njih in njihovih značilnostih piše kot o pravih osebah z resničnimi značajskimi lastnostmi. Ni čudno torej, da o trti napiše, da je »Elegantna, skrivnostna, samosvoja. Kraljica.« O renklodi pa: »Je to prijateljica z eksotičnim imenom? Je. Je prijateljica in še kakšna! Pa še z eksotičnim imenom, ki pa se je ohranilo samo v knjigah in slovarjih. Je morda prišla k nam iz daljnih krajev? Tako je. Prišla je iz trpinčenih krajev Sirije, iz Mezopotamije, morda tudi iz Egipta, v dobi, ki ji rečemo prazgodovina.«

Ob omenjenih dveh rastlinah se v enajstih poglavjih zvrstijo še: bezeg, mandelj, češnja, hruška, figa, granatovec, oljka, oreh in limona. Vsaka rastlina je pravšnja za določen letni čas in vsaka ponuja človeku svoje enkratno zdravilno bogastvo. O tem so dobro vedeli naši predniki, ki so zdravilne lastnosti rastlin s pridom in s spoštovanjem izkoriščali, in sredrenjevški naturopati, med katere sodi lldegarda iz Bingna, ki je bila kasneje priznana za svetnico in zavetnico naravoslovcev. Sodobna znanost in farmacevtika pa vse te naravne darove ponovno »odkrivata«.

S to publikacijo se je založba Mladika želela na poseben poletni dan pokloniti svoji avtorici Bruni Mariji Pertot, katere pesmi v zbirki Moja pomlad so leta 1961 izšle v prvi Mladikini knjigi.

Na ovitku: slike rastlin iz herbarijev Giorgia Pillerija

 


Bruna Marija Pertot, pesnica in pisateljica, se je rodila leta 1937 v Barkovljah pri Trstu, kjer tudi živi. Po klasični gimnaziji v Trstu (1958) je diplomirala na tržaški leposlovni fakulteti iz romanske filologije (Slovenski elementi v furlanski toponomastiki). Do upokojitve je poučevala italijanski jezik na slovenskih srednjih šolah v Trstu. Sodeluje pri reviji Mladika, v Koledarju Goriške Mohorjeve družbe, v Pastirčku in Radiu Trst A (radijske igre za odrasle in otroke, izobraževalne oddaje). Piše pesmi (Moja pomlad, Trst 1961; Bodi pesem, Trst 1975; Ti navdih in jaz beseda, 2008; Črnike dobre na nabrežju. Izbrane pesmi, Trst 2011; Pesmi iz pipe, Trst 1996, izbor pesmi za otroke), črtice in novele (Dokler marelice zorijo, Gorica 1981 – literarna nagrada Vstajenje; Ko se vračajo delfini, Gorica 1993).


Priporočamo še