Zlata poroka ali Tržaški blues

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-157-3
Št. strani:
160
Vezava:
mehka

Spremna beseda: Loredana Umek V romanu Zlata poroka ali Tržaški blues Evelina Umek pretresa stanje duha slovenske manjšine v Italiji in pojave sodobne globalizirane družbe, ki pretresajo temelje majhnih skupin.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 18,00 

Spremna beseda: Loredana Umek

V romanu Zlata poroka ali Tržaški blues Evelina Umek pretresa stanje duha slovenske manjšine v Italiji in pojave sodobne globalizirane družbe, ki pretresajo temelje majhnih skupin. Z izredno občutljivostjo avtorica s psihološkega in družbenega vidika poroča o zlatoporočnem dnevu razširjene slovenske družine v Trstu. Dan se začne z jutranjim prebujanjem zakoncev Jolande in Franca, konča pa pri zlatoporočnem obredu in skupnem večernem slavju v gostilni, na katerem privrejo na dan dolgo zamolčane misli, očitki, zamere. Slika, ki se tako izriše, je vse prej kot idilična, saj avtorica neizprosno zareže v najbolj »moderne« pojave sodobne družbe in take posebne, kot je lahko manjšinska. Pripovedni ritem je hiter, dramatičen, dialogi so učinkoviti, kar te na mah pripelje do (ne)pričakovanega razpleta.


Evelina Umek, rojena v Trstu, leta 1939 je po maturi na klasičnem liceju v Trstu diplomirala na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete v Ljubljani. Najprej se je zaposlila v založništvu, nato pa pri Otroškem in mladinskem programu RTV Slovenija. Napisala je več knjig za otroke in veliko prevajala iz italijanščine v slovenščino.

Pri založbi Mladika je skupaj z ilustratorko Živo Pahor izdala mladinski knjigi Sprehod z baronom in drugimi imenitnimi Slovenci ter Malka gre v Trst. Za odrasle je napisala zbirko novel Mandrija in druge zgodbe ter romane Frizerka, Hiša na Krasu, Zlata poroka ali Tržaški blues in biografski roman o Marici Nadlišek Bartol z naslovom Po sledeh fate morgane. Za zbirko zgodb Mandrija je leta 2004 prejela tržaško literarno nagrado Vstajenje.


Priporočamo še