Dnevnik o lastovičjem gnezdu

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-215-0
Št. strani:
72
Vezava:
mehka, barvne ilustriracije

Dnevnik o lastovičjem gnezdu je avtorjeva poetična pripoved o lastovičjem paru, ki si v velikonočnem času ustvari domek v pisateljevem domu. In ker po ljudskem izročilu prinašajo lastovice…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 16,00 

Dnevnik o lastovičjem gnezdu je avtorjeva poetična pripoved o lastovičjem paru, ki si v velikonočnem času ustvari domek v pisateljevem domu. In ker po ljudskem izročilu prinašajo lastovice srečo, si ptičji par to pravico izbori in jo udejanji. Gostoljubje družine Košuta zahteva predanost, marsikatero odpoved, je pa bogato obdarovano. Lastovičji par je gost in kot tak mu gostitelj ne odreka svetega gostoljubja. Vendar Dnevnik o lastovičjem gnezdu ni samo pretanjen dnevniški zapis, ki ga je avtor posvetil svojemu dolgoletnemu prijatelju Alojzu Rebuli, je veliko več, ker nam v njem Miroslav Košuta govori o čustvih, o predanosti, o rojstvu, življenju in smrti. Je moderna pravljica, ki je hkrati metafora o življenju.

Miroslav Košuta

Miroslav Košuta se je rodil v Križu pri Trstu 11. marca 1936. Po višji realni gimnaziji s slovenskim učnim jezikom v Trstu se je vpisal na univerzo v Ljubljani, kjer je leta 1962 diplomiral iz svetovne primerjalne književnosti in literarne teorije.

Bil je zaposlen na Radiu Ljubljana, najprej v uredništvu mladinskih, potem kulturnih in literarnih oddaj. Po vrnitvi v Trst jeseni 1969 je bil v gledališču tri sezone dramaturg in član umetniškega vodstva, nato urednik revije Dan na Založništvu tržaškega tiska, nazadnje pa enaindvajset let ravnatelj in umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča.

Opus Miroslava Košute obsega pesmi, pesmi za otroke, pripovedi, gledališke in radijske igre,   pravljice, eseje, članke, songe, popevke, prevode, govore in še kaj.

Pomembnejša priznanja: Nagrada Prešernovega sklada za Pričevanje (1978), Kajuhova nagrada za Zidamo dan (1988), Levstikova nagrada za Na Krasu je krasno (1989), Vstajenje za Pomol v severno morje (2002), Zlatnik poezije za življenjski pesniški opus in prispevek požlahtnjenju slovenskega jezika (2008), Častna listina IBBY, Mednarodne zveze za mladinsko književnost, za Kriško kraške (2008) in Prešernova nagrada 2011 za življenjsko delo in pesniški ustvarjalni opus.

Marjan Kravos

Marjan Kravos se je rodil v Trstu 6. maja 1948. Po maturi na znanstvenem liceju, kjer mu je bil profesor Avgust Černigoj, se vpiše na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Tam diplomira leta 1975. Nadaljuje študij magisterija na grafični specialki pri profesorjih R. Debenjaku, M. Pogačniku in B. Borčiču. Podiplomski študij dovrši leta 1975 in se vrne v Trst. Pet let poučuje zgodovino umetnosti na klasičnem liceju in se bavi izključno z globokim tiskom. Tiska v beneškem ateljeju mojstra E. Vedove in istočasno sodeluje kot scenograf z raznimi gledališči. Leta 1980 nastopi kot tehnični vodja SSG v Trstu, kjer ostane šestindvajset let.

S svojimi grafičnimi deli je bil prisoten na vseh važnejših mednarodnih grafičnih razstavah in bienalih v Evropi in po svetu; samostojno pa je razstavljal tridesetkrat. Kot scenograf je ustvaril dvainosemdeset scenografij za slovenske gledališke ustanove.

Priporočamo še