Akcija!

Zvoki barv

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-147-4
Št. strani:
176
Vezava:
mehka

Spremna beseda: Marij Maver Postumni roman Bojana Pavletiča je subtilna pripoved razmerja med starejšim slikarjem in mlado pianistko Anno. Umetniška senzibilnost ju povezuje, narodnostna pripadnost – on je Slovenec, ona…

Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 18,00 
Cena: 9,90 

Spremna beseda: Marij Maver

Postumni roman Bojana Pavletiča je subtilna pripoved razmerja med starejšim slikarjem in mlado pianistko Anno. Umetniška senzibilnost ju povezuje, narodnostna pripadnost – on je Slovenec, ona pa Italijanka – in starostna razlika ju ločuje in ustvarja razdore. Njuna srečanja v njegovem tržaškem ateljeju, ki so pogosto sad slučajnosti, ter prefinjeno doživljanje likovne in glasbene umetnosti so za oba povod za poglabljanje v globine duše, misli in čutenj. Senca v njegovi preteklosti je madež in breme, ki zaznamuje njegovo slikanje. Anna to začuti in njeno vrtanje za resnico je za njega priložnost, da se reši bremena, ki ga desetletja nosi v sebi. Tako se njegov slikarski umotvor, ki ga je dotlej povezoval z Mendellsohnovo glasbo, končno umesti v tisti duhovni in umetniški prostor, ki je zmožen sublimacije preteklosti in odkritega bivanja v sedanjosti


Bojan Pavletič se je rodil leta 1928 v Trstu v narodno zavedni slovenski družini, ki se je morala zaradi fašističnega preganjanja leto dni kasneje izseliti v Jugoslavijo. Tam se je šolal na Ptuju in v Ljubljani, od koder se je jeseni leta 1945 vrnil v svoje rodno mesto, kjer je dokončal srednješolski študij ter diplomiral v Veroni za poučevanje telesne vzgoje. Temu poklicu se je na slovenskih srednjih šolah posvetil 43 let svojega življenja, večinoma na liceju Franceta Prešerna v Trstu.

Od leta 1956 dalje je skupaj s soprogo, tudi športno pedagoginjo, sodeloval pri obnovi in širjenju slovenskega športa v Italiji.

Ob svojem osnovnem poklicu se je ukvarjal tudi s publicističnim in časnikarskim delom. Že od leta 1947 dalje je sodeloval pri raznih publikacijah, zlasti pri Jadranskem koledarju, Novem listu, raznih poljudnih radijskih oddajah in drugod. Po letu 1957 je dolgo obdobje vodil športne oddaje na Radiu Trst A, nato je prevzel mesto športnega urednika pri Primorskem dnevniku, kjer je urejal tudi druge rubrike. Na televizijski postaji Koper-Capodristria je v okviru manjšinskih programov zasnoval in vodil športno oddajo Šesti krog, sodeloval pa je tudi pri radijskih oddajah te postaje.

Kot publicist je izdal več publikacij, pretežno z zgodovinsko usmeritvijo.

Bojan Pavletič je umrl v Trstu leza 2009.


Priporočamo še