Vonj po morju. Smešne, resnične pripovedi slovenskih ribičev

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-216-7
Št. strani:
272
Vezava:
mehka, črno-bele ilustracije

Spremna beseda: Inja Smerdel, Jadran Sterle Kapetan Bruno Volpi Lisjak ponovno sega v njemu ljubo morsko tematiko, tokrat pa ne z vidika strokovnjaka za pomorstvo, ampak kot zbiralec ljudskega, etnografskega…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 20,00 

Spremna beseda: Inja Smerdel, Jadran Sterle

Kapetan Bruno Volpi Lisjak ponovno sega v njemu ljubo morsko tematiko, tokrat pa ne z vidika strokovnjaka za pomorstvo, ampak kot zbiralec ljudskega, etnografskega blaga. V zbirki črtic Vonj po morju se zvrstijo pred bralčeve oči ribiči iz Križa, Nabrežine in Kontovela iz časa prve polovice 20. stoletja, ko je bilo ribištvo na slovenski obali od Trsta do izliva Timave še v polnem razmahu in so slovenski ribiči prodajali svoj ulov v tržaškem središču. Junaki teh zgodb so resnične osebe iz preteklosti, in dogodki, o katerih Bruno Volpi pripoveduje, so se res zgodili. Ti ljudje so zato tudi umeščeni v svoje gospodarsko, socialno in zgodovinsko okolje z bogato bero detajlov o načinu lova, uporabi mrež, odnosu do avstrijske in italijanske oblasti ter ureditvi družinskega in vaškega življenja. Dopolnjuje zbirko še končna avtobiografska pripoved o plovbi s starim parnikom od Edinburga do Trsta.


Kapetan Bruno Volpi Lisjak se je rodil leta 1932 v Trstu. Dolgoletni pomorščak, menedžer tržaške ladjedelnice, je dober poznavalec pomorstva in ribištva.


Priporočamo še