Kreda in hijacinte

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-080-X
Št. strani:
160
Vezava:
mehka

Spremna beseda: Ester Sferco Dogajanje romana Kreda in hijacinte je razpeto med dvema vasema v okolici Trsta, v katerih prebivalstvo doživlja še zadnje udarce druge vojne in se naposled privaja…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 13,00 

Spremna beseda: Ester Sferco

Dogajanje romana Kreda in hijacinte je razpeto med dvema vasema v okolici Trsta, v katerih prebivalstvo doživlja še zadnje udarce druge vojne in se naposled privaja novi politični ureditvi, in Ljubljano, kamor se glavna junakinja odpravi na študij. Verka doživlja tako voje otroštvo v vojni, ki združuje slovenske vaščane v prizadevanju za dosego boljšega življenja, nato pa postaja protagonistka usodnih povojnih dogodkov v svoji ožji in širši domovini. Pisateljica ohranja tudi tem delu tiste značilnosti, ki zaznamujejo in odlikujejo njeno prozo: liričnost, čustveno toplino, pa tudi značajskost in izvirnost.


Irena Žerjal se je rodila v Trstu leta 1940. Po maturi na klasični gimnaziji v rojstnem mestu je doštudirala slavistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Pesniti je začela v nižji srednji šoli in je objavljala najprej v Literarnih vajah, potem v raznih revijah: Zalivu, Mostu, Mladju, Prostoru in času, Sodobnosti, v tržaški Mladiki in drugih.

Izdala je več pesniških zbirk, prva Goreče oljke je izšla leta 1969, sledili so ji Topli gozdovi, Klišarna utopičnih idej, Gladež, Alabaster in Let morske lastovice. Sočasno je objavljala moderno oblikovane črtice, novele, eseje in romane (Tragedjica na grobljah, Magnetofonski trak, Kreda in hijacinte).


Priporočamo še