P’NČE

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-338-6
Št. strani:
128
Vezava:
mehka

Punčka, ki so ji rekli, P‘nče, se je rodila nekaj mesecev pred drugo svetovno vojno. V najnežnejših letih je doživljala negotovost, strah, obup in smrt. Kljub temu je z otroško milino živela življenje na mandriji, obdana z ljubeznijo družine in razkošjem narave.

Spremno besedo je napisal Ivan Vogrič.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 21,00 

Punčka, ki so ji rekli, P‘nče, se je rodila nekaj mesecev pred drugo svetovno vojno. V najnežnejših letih je doživljala negotovost, strah, obup in smrt. Kljub temu je z otroško milino živela življenje na mandriji, obdana z ljubeznijo družine in razkošjem narave.

V avtobiografski pripovedi Evelina Umek odrkiva svoje otroštvo v času, ko so tržaško nebo prekrivala vojna letala in so na mesto padale bombe, ko je bila slovenska beseda prepovedana in so moški odhajali v prisilne bataljone ali pa v konfinacijo. Takrat so njeni nonoti gojili povrtnine na mandriji pri Svetem Ivanu in mama ji je v zimskih mesecih pletla novičke. V pripovedi si nasproti stojia tragični čas nasilja in milina otroškega pogleda, ki bralcu iz svoje perspektive ponuja osebno razumevanje sveta.

“Pripoved lahko beremo tudi kot zgodbo neke generacije, ki se je kalila v neprijaznem času vojne. To zgodbo lahko pripovedujemo tudi z zornega kota neobremenjenega otroka; v tem primeru je lahko prepričljivejša od tiste, ki jo pripovedujejo starejši. Prav gotovo pa je bolj pristna in – zakaj ne? – bolj poučna.” Iz spremne besede Ivana Vogriča

Evelina Umek (Trst, 1939) se je po maturi na klasičnem liceju v Trstu preselila v Ljubljano, kjer je diplomirala na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete. Zaposlila se je najprej v založništvu, nato v Otroškem in mladinskem programu na RTV Slovenija. Napisala je več knjig za otroke in veliko prevajala iz italijanščine v slovenščino. Redno sodeluje z radiom in televizijo tako v Trstu kot v Ljubljani.

Pri založbi Mladika so izšla otroška in mladinska dela Sprehod z baronom in drugimi imenitnimi Slovenci, Malka gre v Trst, Deklica in metulj ter potopisno delo Po vodi, po suhem in počez. Potepanja od Barkovelj do Škednja. Napisala je zbirki novel Mandrija in druge zgodbe in Odtisi ter romane Frizerka, Hiša na Krasu, Po sledeh fate morgane, Zlata poroka ali Tržaški blues, Sidrišče spomina. Za zbirko Mandrija in druge zgodbe je leta 2004 prejela tržaško literarno nagrado Vstajenje.

Štefan Turk (Trst, 1974), je diplomiral iz zgodovine umetnosti na tržaški univerzi. Obiskoval je tečaj ilustracije pod mentorstvom priznanega ilustratorja Svjetlana Junakoviča na mednarodni šoli za ilustracijo v Sarmede pri Trevisu. Razstavljal je v Italiji, Sloveniji in tujini. Ilustracije redno objavlja v tržaški otroški reviji Galeb, sodeloval je tudi z otroškimi revijami Ciciban, Zmajček in Mavrica. Ilustriral je 3 slikanic in eno elektronsko knjigo.