Trieste e le sue fronde

Autore:
ISBN:
978-88-7342-230-3
Pagine:
152
Copertina:
mehka, v barvah z ilustracijami

Spremna beseda: Irena Žerjal Prevodi: Darja Betocchi, Jolka Milič Dvojezični antološki izbor pesmi v knjigi Trst in njegove krošnje/Trieste e le sue fronde v šestih razdelkih vsebuje poezije iz različnih…

Leggi di più
Disponibile
Prezzo: 17,00 

Spremna beseda: Irena Žerjal

Prevodi: Darja Betocchi, Jolka Milič

Dvojezični antološki izbor pesmi v knjigi Trst in njegove krošnje/Trieste e le sue fronde v šestih razdelkih vsebuje poezije iz različnih ustvarjalnih obdobij in življenjskih položajev Aleksija Pregarca: od fragmentarnih, anekdotičnih do skorajda epsko intoniranih, navdahnjenih od kraške pokrajine in rojstnega Trsta. Njegov izraz je razpet med modernizmom in starimi melodijami, izogiba se absurdu, ker Aleksij Pregarc ustvarja poezijo, ki izpoveduje misli in svari pred nihilizmom. Vrh nedvomno dosega v pesnitvi Gornji Kjuč in v osebnoizpovednem Pacientu, v katerem osebna stiska in bolečina se srečujeta s prekletstvom modernosti, njenih pasti in z zgodovinsko pogojenostjo prostora, v katerem pesnik živi.

Posamezne pesniške razdelke v knjigi ilustrirajo slike tržaških likovnih umetnikov.

Knjiga je izšla ob avtorjevi osemdesetletnici.

Aleksij Pregarc se je rodil v Ricmanjah pri Trstu leta 1936. Zaposlen je bil kot napovedovalec na tržaški radijski postaji vsedržavne italijanske radiotelevizijske hiše RAI.

Piše pesmi, drame in gledališke kritike, je prevajalec, dramski in filmski igralec in občasno režiser. Več njegovih pesmi je bilo uglasbenih in nagrajenih. Leta 2006 je prejel tržaško literarno nagrado Vstajenje.

Altre proposte