Črnike dobre na nabrežju. Izbrane pesmi.

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-161-0
Št. strani:
120
Vezava:
mehka

Izbrala, uredila in spremno besedo napisala: Marija Pirjevec Ob petdesetletnici svoje ustanovitve je založba Mladika izdala izbrane pesmi tržaške pesnice in pisateljice Brune Marije Pertot. Zbirka prinaša petdeset poezij iz…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 20,00 

Izbrala, uredila in spremno besedo napisala: Marija Pirjevec

Ob petdesetletnici svoje ustanovitve je založba Mladika izdala izbrane pesmi tržaške pesnice in pisateljice Brune Marije Pertot. Zbirka prinaša petdeset poezij iz treh Pertotovih pesniških zbirk, in sicer iz Moje pomladi, ki je izšla kot prva Mladikina knjiga leta 1961, iz zbirke Bodi pesem iz leta 1975 in iz zbirke Ti navdih in jaz beseda iz leta 2007.
Pesmi so razdeljene v sedem sklopov: Rod lepe Vide, Bodi pesem, Čudna slast mi v žilah vriska, Po pticah selivkah dehti, Biti večen, Takrat boš moja pesem in Palčki na strehi.
Žlahtna pesniška izpoved Brune Pertot ni samo izraz osebnega sveta, njenih bivanjskih izkušenj, ampak tudi skupnostna in narodna. V njeni poeziji izstopa tudi izredna moč neposrednega osebnega vitalizma, morda mediteranskega temperamenta, ki deluje razbremenjujoče in daje nekaterim pesmim nadih posebne svežine. Posebna razpoloženja pa nastajajo v simbiozi z naravo, ki nosi zelo razločne obrise tržaške pokrajine. Ena osrednjih tem njene lirike ostaja nedvomno eligiozna misel, s katero se dialektično prepletajo vse ostale: poetološka, ljubezenska, osebnoizpovedna in seveda narodna.

Druge knjige avtorice Brune Marije Pertot:

  • Moja pomlad
  • Bodi pesem
  • Ti navdih in jaz beseda

Bruna Marija Pertot se je rodila v Barkovljah pri Trstu leta 1937. Po diplomi na tržaški Fakulteti za leposlovje je delovala kot profesorica na nižjih srednjih šolah po Trstu. Piše poezijo in prozo. Znana je po pisanju razpoloženjske, refleksivne in ljubezenske lirike v spevnem prostem verzu.


Priporočamo še