ZBRANE PESMI

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-310-2
Št. strani:
392
Vezava:
mehka

Zbrala in uredila Miroslava Cencič   Zbrika zbranih pesmi, ki jih je uredila Miroslava Cencič, prinaša celotni pesniški opus tomajskega pesnika in duhovnika Alberta Miklavca, in sicer, kar je doslej…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 28,00 
Zbrala in uredila Miroslava Cencič

 

Zbrika zbranih pesmi, ki jih je uredila Miroslava Cencič, prinaša celotni pesniški opus tomajskega pesnika in duhovnika Alberta Miklavca, in sicer, kar je doslej izšlo v pesniških zbirkah, v posameznih objavah v Koledarju Goriške Mohorjeve družbe in revijah ali pa je del Miklavčeve zapuščine. V zbirki je zbranih 360 pesmi in so izraz avtorjevega bivanja in duhovniškega delovanja na skrajnem zahodnem robu slovenske zemlje ob Tržaškem zalivu. V pesmih avtor izraža svoja čutenja, hrepenenja in stiske z nagnjenostjo k zbranemu razmišljanju in toplemu čustvovanju. Njegova poezija je melodična, se lahko poje, zato so nekatere pesmi uglasbene. Pesmi so prikaz življenja, ki se giblje kakor leto – od pomladnega brstenja preko toplega poletja in rodovitne jeseni v hladno in mračno zimo, navdaja pa jih življenjski optimizem.

Teme so različne: avtor opeva svoja srečanja z naravo, rojstno kraško zemljo, življenje na Krasu, kmečko delo in trpki spomin na očetovo prezgodnjo smrt. Sooča se z odgovornostjo duhovniškega poklica in s stiskami človeka današnjega časa. Čeprav so pesmi vsebinsko raznolike, so pogosto tematsko povezane in so v zbirki zbrane v 13 sklopov. Pesmi so izšle ob 25-letnici Miklavčeve smrti.


Albert Miklavec se je rodil v Tomaju leta 1928. V domačem kraju je obiskoval osnovno šolo, nakar je šel na gimnazijo v Malem semenišču v Kopru. Po koncu vojne je šolanje nadaljeval na klasičnem liceju v Gorici. Po končanem gimnazijskem študiju se je odločil za bogoslovje v Trstu in Goricu. Ko se je po končani vojni leta 1947 zarisala nova državna meja, se je odločil ostati onstran državne meje. Kot duhovnik je služboval v Ricmanjih, Bazovici, na Katinari, v Borštu in drugod v zamejstvu. Vodil je skavte, sodeloval z Goriško Mohorjevo družbo in revijo Mladika ter neutrudno deloval na prosvetnem in kulturnem področju. Umrl je v Borštu pri Trstu leta 1996.


Priporočamo še