NEBO JE PRAZNO

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-271-6
Št. strani:
64
Vezava:
mehka, črno-modri tisk

VEČER MED ZNANOSTJO IN POEZIJO Srečanje z morskim ekologom in pesnikom Vinkom Bandljem V ponedeljek, 18. marca, ob 20. uri v Peterlinovi dvorani v Trstu na večeru Društva slovenskih izobražencev (Ulica…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 14,00 
VEČER MED ZNANOSTJO IN POEZIJO
Srečanje z morskim ekologom in pesnikom Vinkom Bandljem
V ponedeljek, 18. marca, ob 20. uri v Peterlinovi dvorani v Trstu
na večeru Društva slovenskih izobražencev (Ulica Donizetti 3)

 

Naslov Nebo je prazno poudarja, da bo temeljna tema zbirke odmik od transcendentalnega iskanja in odločen obrat k imanenci. Pri tem velja poudariti, da se pesnik ne prepusti tradicionalnemu spopadu med metafiziko in materijo, temveč izhaja iz zanikanja nadzemskega in se zato osredotoči na razkrivanje zemeljskih stanj. Po odhodu bogov se namreč resnica zapisuje v biološko dimenzijo sveta in v materialno izkušnjo človeka. Ravno razkrivanje fizične razsežnosti eksistence jamči zanesljivejša spoznanja, z besednim izpostavljanjem določenih segmentov realnosti nastajajo oporne točke za uvid resnice. Iztrošenost nebes in zasidranost v fizičnost ostaneta tako stabilno vodilo, ki determinira sleherno ubeseditev.


Vinko Bandelj (Trst, 1978) je maturiral na slovenskem klasičnem liceju v Trstu. Po izobrazbi je doktor znanosti v vedah o okolju, zaposlen je kot raziskovalec na področju oceanografije in morske ekologije. Znanstvene članke objavlja v mednarodnih strokovnih revijah. Zanima se za okoljske in širše družbeno-politične problematike sodobnega sveta in na to temo občasno objavlja v časopisih.

Njegov prozni prvenec, Grad in čas, je izšel leta 2016 v Trstu. Poezije objavlja v vodilnih slovenskih literarnih revijah.


Priporočamo še