Pomol v severno morje

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-025-7
Št. strani:
94
Vezava:
trda

Pesniška zbirka Pomol v severno morje zaključuje tematske sklope, načete sredi sedemdesetih let v Tržaških pesmih in Pričevanju, obenem pa razpira nova motivna obzorja. Miroslav Košuta se je rodil v…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 10,00 

Pesniška zbirka Pomol v severno morje zaključuje tematske sklope, načete sredi sedemdesetih let v Tržaških pesmih in Pričevanju, obenem pa razpira nova motivna obzorja.


Miroslav Košuta se je rodil v Križu pri Trstu 11. marca 1936. Po višji realni gimnaziji s slovenskim učnim jezikom v Trstu se je vpisal na univerzo v Ljubljani, kjer je leta 1962 diplomiral iz svetovne primerjalne književnosti in literarne teorije.

Bil je zaposlen na Radiu Ljubljana, najprej v uredništvu mladinskih, potem kulturnih in literarnih oddaj. Po vrnitvi v Trst jeseni 1969 je bil v gledališču tri sezone dramaturg in član umetniškega vodstva, nato urednik revije Dan na Založništvu tržaškega tiska, nazadnje pa enaindvajset let ravnatelj in umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča.

Opus Miroslava Košute obsega pesmi, pesmi za otroke, pripovedi, gledališke in radijske igre,   pravljice, eseje, članke, songe, popevke, prevode, govore in še kaj.

Pomembnejša priznanja: Nagrada Prešernovega sklada za Pričevanje (1978), Kajuhova nagrada za Zidamo dan (1988), Levstikova nagrada za Na Krasu je krasno (1989), Vstajenje za Pomol v severno morje (2002), Zlatnik poezije za življenjski pesniški opus in prispevek požlahtnjenju slovenskega jezika (2008), Častna listina IBBY, Mednarodne zveze za mladinsko književnost, za Kriško kraške (2008) in Prešernova nagrada 2011 za življenjsko delo in pesniški ustvarjalni opus.


Priporočamo še