Za pravico in skupnost. Poslanstvo društva Pravnik v Trstu

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-333-1
Št. strani:
234
Vezava:
mehka

Knjiga pripoveduje o družbeni vlogi primorskih odvetnikov v zadnjem stoletju.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 18,00 

Avtor, tržaški odvetnik Drago Štoka na poljuden, a natančen način predstavlja vlogo in delo Društva Pravnik. Tržaška podružnica, ki se je pozneje osamosvojila, je zaživela leta 1914 in po mrku fašističnega preganjanja oživela leta 1950. Predstavi tudi tiste že pokojne primorske odvetnike, ki so se ob poklicnem delu posvečali tudi politiki, gospodarstvu, znanosti in kulturi ter tako veliko prispevali k življenjskemu utripu slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Posebni razdelki obravnavajo nekatera posebno težka ali pomembna poglavja primorske polpreteklosti: požig Narodnega doma, fašistično preganjanje, oboroženi odpor, vlogo odvetnika in politika Ivana Marije Čoka, politično pot odvetnikov Franeta Tončiča in Josipa Ferfolje, povojno aretacijo goriškega odvetnika Avgusta Sfiligoja, tržaški proces o Rižarni, boj za Svobodno tržaško ozemlje, nato za uresničevanje pravic iz mednarodnih pogodb in pa za pravičen zaščitni zakon. Avtor v pripoved marsikje vpleta tudi osebne spomine in razmišljanja, tako da je nastala živa in aktualna pripoved.

Knjigo je na avtorjevo želho uredil in dopolnil Ivo Jevnikar.

Tržaški odvetnik Drago Štoka (Kontovel, 1937) je avtor deset knjig spominov, esejev in kratke leposlovne proze. Znan je predvsem kot javni delacec. Bil je več let deželni tajnik zbirne stranke Slovencev v zamejstvu Slovenska skupnost, svetovalec v deželnem svetu Furlanije Julijske krajine ter predsednik krovne zveze Svet slovenskih orgamizacij. Trideset let je opravljal odvetniški poklic v Trstu in bil tudi predsednik društva Pravnik,