ANATOMIJA POLITIČNEGA ZLOČINA

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-235-8
Št. strani:
296
Vezava:
mehka, črno-bele fotografije

Trojni umor v Rossettijevi ulici med ugibanji in dejstvi   V stanovanju v tretjem nadstropju v Rossettijevi ul. 31 v Trstu so 10. marca 1944 nekaj pred 21. uro počili…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 26,00 

Trojni umor v Rossettijevi ulici med ugibanji in dejstvi

 

V stanovanju v tretjem nadstropju v Rossettijevi ul. 31 v Trstu so 10. marca 1944 nekaj pred 21. uro počili revolverski streli. Pretrgali so življenjsko nit obeh stanovalcev, dr. Stanka Vuka in njegove žene Danice Tomažič, pa tudi Ljubljančana dr. Draga Zajca, ki se je tamkaj mudil na obisku.

Odmev tistih strelov se vse do danes ni polegel, saj so pokončali tri mlada in obetajoča življenja. Kdo jih je sprožil? In zakaj? Marsikdo je že skušal na to odgovoriti, od politikov do publicistov, od književnikov do zgodovinarjev. Martin Brecelj v pričujoči knjigi obnovi dosedanje razlage tega krvavega dogodka in jih kritično pretrese. Na osnovi poglobljene zgodovinske raziskave pa ugo­tavlja, da so trojni umor v Rossettijevi ul. izvršili trije pripadniki Varnostno-obveščevalne službe Osvobodilne fronte. Imeli so nalogo, da likvidirajo predvsem Vuka, ki se je tedaj skupno z ženo in najbrž tudi z Zaj­cem pripravljal na odhod v partizane. Slo­venski komunistični voditelji so se namreč bali, da bi mladi krščanskosocialni voditelj načel njihov politični nadzor nad narodno-osvobodilnim gibanjem na Primorskem.

Predstavitev knjige ANATOMIJA POLITIČNEGA ZLOČINA bo v večnamenski dvorani občine Miren-Kostanjevica v torek, 21. februarja, ob 19.30. Z avtorjem Martinom Brecljem se bo pogovarjal zgodovinar dr. Renato Podbersič.

 

Primorski dnevnik-NedTEME_18-09-16


Martin Brecelj se je rodil leta 1953 v Buenos Airesu v Argentini, od leta 1964 živi in deluje večinoma na Tržaškem. Maturiral je na klasičnem liceju Franceta Prešerna v Trstu, iz filozofije pa je diplomiral na tržaški univerzi. Do leta 2015 je bil zaposlen kot časnikar in naposled kot urednik pri Primorskem dnevniku v Trstu, v katerem se je rad oglašal s komentarji.

V mlajših letih se je udejstvoval na političnem področju. Bil je pokrajinski in nato deželni politični tajnik stranke Slovenske skupnosti ter občinski svetnik in podžupan v devinsko-nabrežinski občini. V zadnjem obdobju intenzivneje goji lastna filozofska in širše kulturna zanimanja. Leta 2000 je pri Mladiki objavil svojo predelano diplomsko nalogo Rivoluzione e catarsi Il pensiero filosofico di Dušan Pirjevec. Leta 2002 je nastopil na študijskih dnevih Društva slovenskih izobražencev Draga na Opčinah s predavanjem Med Evropsko zvezo in svetovno državo. Leta 2009 je sodeloval na simpoziju o Vinku Brumnu v Središču ob Dravi, leta 2011 na simpoziju o Dušanu Pirjevcu na Univerzi v Ljubljani, leta 2012 na Forumu Tomizza v Trstu, leta 2014 na simpoziju o Alojzu Rebuli na Opčinah in še kje. Pisal je tudi o Borisu Pahorju, Carlu Michelstaedterju in o tragični smrti Ludwiga Boltzmanna leta 1906 v Devinu.


Priporočamo še