V domovini Jake Štoke. Amaterska gledališka dejavnost na Proseku in Kontovelu 1863–2004

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-061-3
Št. strani:
224
Vezava:
mehka

Uvodna beseda: Ivo Svetina Knjiga, ki je izšla v sozaložbi s Slovenskim gledališkim muzejem, nudi zgodovinski pregled dramskega delovanja v slovenskih vaseh Proseku in Kontovelu v tržaški pokrajini. Začetki tega…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 22,00 

Uvodna beseda: Ivo Svetina

Knjiga, ki je izšla v sozaložbi s Slovenskim gledališkim muzejem, nudi zgodovinski pregled dramskega delovanja v slovenskih vaseh Proseku in Kontovelu v tržaški pokrajini. Začetki tega udejstvovanja segajo v leto 1877 z ustanovitvijo bralnega in pevskega društva, ki sta nekaj let kasneje dala zamah gledališki dejavnosti, ki bogato in pestro traja še danes. Avtor je za pripravo dela pregledal veliko slovenskega tiska, predvsem starejšega, in zbral številno dokumentarno gradivo, objavljeno v knjigi, kot so slike, plakati, vabila, zgibanke idr. Knjiga izpopolnjuje in dopolnjuje publikacijo, ki je izšla leta 1978.


Marjan Pertot se je rodil na Kontovelu pri Trstu leta 1935, kjer je tudi umrl leta 2014. Po opravljeni učiteljiščni maturi se je zaposlil najprej kot knjižničar nato kot uradnik na Deželi, a vseskozi se je veliko udejstvoval na kulturnem in prosvetnem področju, predvsem se je posvetil raziskovanju zdomskega bibliografskega gradiva. Za svoje knjižničarsko delo je leta 1966 prejel v Ljubljani Trubarjevo plaket, za knjigo Lepa Vida ob Srebrni reki pa je Marjan Pertot prejel literarno nagrado Vstajenje.


Priporočamo še