Slovensko gledališče v Argentini. Ob 60-letnici zdomskega gledališkega delovanja (1948–2007)

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-131-3
Št. strani:
504
Vezava:
mehka, črno-bele fotografije

Spremna beseda: Francka Slivnik Knjiga prikazuje izredno navezanost Slovencev v Argentini na gledališke nastope: od prosvetnih iger do visoko umetniško zastavljenih projektov, od recitacij in otroških igric do množičnih odrskih…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 38,00 

Spremna beseda: Francka Slivnik

Knjiga prikazuje izredno navezanost Slovencev v Argentini na gledališke nastope: od prosvetnih iger do visoko umetniško zastavljenih projektov, od recitacij in otroških igric do množičnih odrskih nastopov. Vse to je tesno povezano z zvestobo jeziku, idealom, organizirani skupnosti. Avtor knjige Marjan Pertot nas mimogrede seznanja tudi s 60-letno zgodovino povojne emigracije v Argentini, z njenimi organizacijami, domovi, vodilnimi osebnostmi podrobno pa beleži vse, kar je v zvezi z gledališčem.


Marjan Pertot se je rodil na Kontovelu pri Trstu leta 1935, kjer je tudi umrl leta 2014. Po opravljeni učiteljiščni maturi se je zaposlil najprej kot knjižničar nato kot uradnik na Deželi, a vseskozi se je veliko udejstvoval na kulturnem in prosvetnem področju, predvsem se je posvetil raziskovanju zdomskega bibliografskega gradiva. Za svoje knjižničarsko delo je leta 1966 prejel v Ljubljani Trubarjevo plaket, za knjigo Lepa Vida ob Srebrni reki pa je Marjan Pertot prejel literarno nagrado Vstajenje.


Priporočamo še