Karla. Udba o Dragi

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-221-1
Št. strani:
752
Vezava:
mehka

Prvo septembrsko soboto daljnega leta 1966 so v zamejski vasici zadoneli svobodni microfoni Drage. Ti donino in odmevajo še danes, toda ne več v Dragi pri Bazovici, ampak od leta…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 29,90 

Prvo septembrsko soboto daljnega leta 1966 so v zamejski vasici zadoneli svobodni microfoni Drage. Ti donino in odmevajo še danes, toda ne več v Dragi pri Bazovici, ampak od leta 1976 dalje na Finržarjevem vrtu openskega Marijanišča. Prvih 25 let je bila Draga pomemben objekt nadzorovanja in proučevanja slovenske tajne politične policije, ponarodelo Udbe, top a zato, ker so ti t. i. študijski dnevi slovenskih izobražencev v Trstu predstavljali odprto tribuno, kjer se je lahko v svobodnem dialogu med drugače mislečimi udeleženci iz zamejstva, zdomstva in matice razpravljalo o pomembnih temah, o katerih Slovencem (in drugim državljanom) na ozemlju socialistiche Jugoslavije ni bilo mogoče javno razpravljati. Da bi udbovi prikrili svojo umanano raboto konstantnega “dragaškega” vohunjenja za “življenjem drugih”, so Dragi nadeli pravzaprav simpatico kodno ime Karla. In o tem avtor Igor Omerza piše v tej knjigi.


Igor Omerza se je rodil v Ljubljani 20. avgusta 1950. V drugi polovici osemdesetih let  20. stoletja je sodeloval v procesih demokratizacije in nato osamosvajanja Slovenije. Deloval je kot član vodstva Odbora za varstvo človekovih pravic, nato pa v stranki Slovenska demokratična zveza. Po njenem razpadu je deloval v okviru Demokratov Slovenije, stranke, ki se je nato priključila Liberalni demokraciji Slovenije. Med letoma 1991 in 1992 je opravljal funkcijo direktorja Službe družbenega knjigovodstva, nato pa je bil poslanec prvega sklica slovenskega državnega zbora. Po zaključku podžupanskega mandata v Ljubljani se je umaknil iz javnopolitičnega življenja predvsem v publicistično dejavnost. Napisal je več knjig: Edvard Kocbek. Osebni dosje št. 584; Od Belce do Velikovca ali kako sem vzljubil bombo; 88 stopnic do pekla. Kako je Zemljaričev Janez ugrabil Bato Todorovića.


Priporočamo še