PO SLEDEH KRAŠKE NOŠE

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-322-5
Št. strani:
128
Vezava:
trda, barvni tisk

Monografija o kraški noši z bogatim slikovnim in fotografskim gradivom dopolnjuje dosedanja avtoričina dela in raziskave na področju noše in oblačilne kulture. Osredotoča se predvsem na Kras, kjer je o…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 32,00 

Monografija o kraški noši z bogatim slikovnim in fotografskim gradivom dopolnjuje dosedanja avtoričina dela in raziskave na področju noše in oblačilne kulture. Osredotoča se predvsem na Kras, kjer je o noši ostal le medel spomin in bolj malo zapisanega.

Avtorica je gradivo razporedila in razvila na več nivojih, kar kaže na njeno strokovnost, poznavanje tkanin, materialov, zgodovinskega razvoja oblačilne kulture in pravil, ki so jo določali.  Upošteva tudi družbeni položaj prebivalstva skozi čas. Pri pisanju knjige se je poslužila različnih pisnih in slikovnih virov, ki pojasnjujejo razvoj oblačenja.  Starejše ohranjene fotografije, objavljene v knjigi, zna avtorica pravilno razbrati in umestiti, da nam v celoti spregovorijo in razkrijejo svoje sporočilo, tudi več kot sto let kasneje. Knjiga je namenjena ljubiteljem kraške noše in tudi vsem, ki se zanimajo za oblačilno kulturo v slovenskem prostoru.


Marta Košuta, rojena Kopun (Trst, 1941), je pedagoginja, raziskovalka in publicistka.

Po učiteljiščni maturi je delovala kot učiteljica na osnovnih šolah v Trstu in okolici, poučevala je tudi ročna dela in se usposobila za pouk otrok s posebnimi potrebami. Šivanje in ročno delo je vzljubila že v dekliških letih. Ena od njenih tet je bila med zadnjimi šiviljami starih narodnih noš v tržaški okolici. Pri njej se je poučila o krojenju in šivanju. Svoje znanje je obogatila z branjem, raziskovanjem in zbiranjem oblačilnega gradiva.

Narodni noši se je zapisala pred desetletji. Poučevala je na tečajih za izdelovanje narodnih noš, še posebej za Kraško ohcet, in svojo ljubezen do narodnega izročila posredovala tudi mlajšim rodovom. Na tematiko noš je napisala več knjig, in sicer: Tržaška noša in njena vezenina (1997), Križ od noše do noše (2003), Ano lejto. O primorski noši v Škednju (2006), Ena duša in ena pamet (2008), v kateri je skupaj z dr. Marijo Makarovič zbrala življenjske pripovedi iz Škednja pri Trstu.


Priporočamo še