TRŽAŠKI CANKAR IN NAŠE BRANJE

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-290-7
Št. strani:
224
Vezava:
mehka, črno-bele fotografije

Zbornik je izšel v sodelovanju s Slavističnim društvom Trst-Gorica-Videm. V knjigi je zbranih enaindvajset referatov in esejev strokovnjakov in poznavalcev Cankarjevega življenja in dela, ki so bili podani na Cankarjevem…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 22,00 

Zbornik je izšel v sodelovanju s Slavističnim društvom Trst-Gorica-Videm. V knjigi je zbranih enaindvajset referatov in esejev strokovnjakov in poznavalcev Cankarjevega življenja in dela, ki so bili podani na Cankarjevem simpoziju v Trstu decembra 2018, in pozneje dodana besedila. Zbornik ponuja širok razpon izhodišč (literarnovedno, zgodovinsko, psihoanalitično), analiz, novih perspektiv in ugotovitev ter obravnava številna vprašanja, ki so povezana z izredno duhodno dediščino Cankarjevega ustvarjalnega opusa. V besedilih so prikazane nekatere značilnosti njegovega pesniškega ustvarjanja, proze, dramatike in predavanj ter so zajeti odzivi vidnih ustvarjalcev na posredovalno moč in življenjskost Cankarjevega sporočila. Njegov posebni odnos s Trstom pa izpostavlja povezanost osrednjega slovenskega kulturnega prostora z njegovim pomembnim vitalnim delom in s tem briše razlike med središčnostjo in obrobjem.

Avtorji esej in razprav v zborniku so: Marija Pirjevec, Ivan Verč, Zoran Božič, Marij Čuk, Vesna Mikolič, Irena Novak Popov, Vita Žerjal Pavlin, Vilma Purič, Vlasta Polojaz, Marija Kostnapfel, Majda Artač Sturman, Denis Poniž, Bogomila Kravos, Miran Košuta, Katja Mihurko Poniž, Magdalena Svetina Terčon, Adrijan Pahor, Darja Betocchi, Manica Maver, Vladka Tucovič Sturman, Marta Ivašič.

 


Marija Kostnapfel (Trst, 1959) se je po diplomi iz slovenščine na Fakulteti za tuje jezike Univerze v Vidmu je zaposlila kot profesorica slovenščine in zgodovine na Trgovskem tehniškem zavodu Žige Zoisa v Gorici. Več let je tudi poučevala slovenski jezik na Pedagoški fakulteti tržaške univerze. Objavljala je predvsem poezijo (v revijah Sodobnost, Zaliv, Nova revija, Mladika) in strokovne zapise iz slovenske književnosti (diplomsko nalogo o Francetu Balantiču so prevedli v nemščino in objavili pri založbi Rudolfa Trofenika v Münchnu; v reviji Münchener Zeitschrift fur Balkankunde je objavila članek o še nepoznanem  pismu F. M. Appendinija Matiji Čopu).

Pri založbi Mladika je leta 2016 izšla njena prva pesniška zbirka Pesmi.  Leta 2018 so pesmi izšle tudi v italijanskem prevodu Pesmi/Poesie (skuv sozaložništvu s Slovensko matico).


Priporočamo še