Koper : Trst, večna tekmeca ali Veliki boj za luške tranzitne tovore in transportne poti 

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-112-2
Št. strani:
176
Vezava:
mehka

Spremna beseda: Jože Pirjevec Publikacija ki z zgodovinskega in ekonomskega vidika obravnava odnose med tržaškim in koprskim pristaniščem. V svojem delu pisec izhaja iz ugotovitve, da se je po spodletelem…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 18,00 

Spremna beseda: Jože Pirjevec

Publikacija ki z zgodovinskega in ekonomskega vidika obravnava odnose med tržaškim in koprskim pristaniščem. V svojem delu pisec izhaja iz ugotovitve, da se je po spodletelem poskusu destabilizacije zahodne meje ob razpadu Jugoslavije pritisk prenesel na gospodarsko področje s poudarkom na bitki za luške tranzitne tovore in transportne poti. To je dejansko na področje, ki je bilo v preteklosti predmet rivalstva med Koprom in Trstom, na primer takrat, ko je bil Koper lojalen Beneški republiki, Trst pa je sprejel nadoblast Habsburžanov in je med obema velesilama kar nekaj stoletij prihajalo do prask in celo vojn v boju za obvladovanje blagovnih tokov in transportnih poti. Iz zgodovine Trsta in Kopra pa izhaja, da je bila njuna usoda v preteklosti najtesneje povezana z obstojem blagovnega prometa z njunim naravnim gospodarskim zaledjem. Ko sta mesti trgovali z notranjostjo, sta se razvijali in cveteli, ko pa je trgovina usahnila in se preusmerila drugam, sta hirali. To je torej zgodba dveh pristanišč, ki se borita za uveljavljanje na istem geografskem terenu, ki pa zaradi dramatične zgodovinske pogojenosti nista zmožni uskladiti svojih sil v plodno sinergijo.

V delu avtor najprej oriše zgodovino bojev za blagovne tovore med Koprom in Trstom (prek furmanstva in trgovanja s soljo), zatem pa se približa sedanjosti in oriše gospodarski ter socialni razvoj obeh obmorskih mest in njunih pristanišč tja do sodelovanja med Koprom in Trstom z nastankom naveze TICT za upravljanje VII. pomola in do končne ocene dogajanja na tem pomolu.

Knjiga je bogato opremljena z razpredelnicami in fotografskim gradivom. Uvodno besedo je prispeval Jože Pirjevec.


Milan Gregorič, istrski publicist in javni delavec, se je rodil v Dekanih 8. 9. 1934. Maturiral je na slovenski klasični gimnaziji v Trstu in na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Po daljši zaposlitvi na odgovornih mestih v gospodarstvu je v zadnjih desetletjih s svojo dejavnostjo vidno zaznamoval civilno družbeno dogajanje na Koprskem in širše po Primorski. Še posebno obsežen je njegov publicistični opus (preko šeststo različnih besedil), zlasti tisti njegov del, ki obravnava dogajanja v Istri ob razpadu Jugoslavije, slovensko-italijanske meddržavne odnose, obmejno in manjšinsko problematiko ter rivalstvo med Trstom in Koprom pri obvladovanju tranzitnih blagovnih tokov.


Priporočamo še