Zvestoba vrednotam. Podoba Dušana Černeta in po njem poimenovanih pobud

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-118-4
Št. strani:
220
Vezava:
mehka, črno-bele fotografije

V prvih treh poglavjih knjige urednik Ivo Jevnikar predstavlja Dušana Černeta (1916–75), njegovo družino, delo, sodelavce, a tudi njegov čas. Dokumentirano, brez diplomatskih ovinkov tudi pri kočljivih temah. Začenja se…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 15,00 

V prvih treh poglavjih knjige urednik Ivo Jevnikar predstavlja Dušana Černeta (1916–75), njegovo družino, delo, sodelavce, a tudi njegov čas. Dokumentirano, brez diplomatskih ovinkov tudi pri kočljivih temah. Začenja se „v stari Avstriji“, opisuje obdobje revščine in aleksandrink, fašističnega preganjanja in tigrovskega upora, emigracije v Jugoslavijo, vojne in revolucije, pojav „goriške sredine“, partizanov, četnikov in domobrancev na Goriškem, povojno obnavljanje kulturnega in političnega življenja na Goriškem, nove boleče delitve, Černetovo preselitev v Trst in delo na tamkajšnjem radiu, njegovo vlogo v samostojnem političnem gibanju, ki je dosegla vrh v času, ko je z drugimi tržaškimi javnimi delavci postavljal temelje današnji zbirni stranki Slovenska skupnost.


Ivo Jevnikar se je rodil v Trstu leta 1955. Je radijski in televizijski novinar pri slovenskih sporedih Italijanske radiotelevizije (RAI) v Trstu, od leta 2014 tudi glavni urednik slovenskih novinarskih sporedov.  Zanimajo ga manjšinska vprašanja in polpretekla zgodovina Primorske in njenih ljudi. Med drugim ureja knjižno zbirko Krožka za družbena vprašanja Virgil Šček v Trstu, kjer je doslej izšlo skoraj 50 knjig zgodovinske, pravne in družboslovne vsebine. Več let je bil deželni tajnik edine slovenske etnične stranke v Italiji, Slovenske skupnosti.


Priporočamo še