IZREČENO IN ZAMOLČANO

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-285-3
Št. strani:
384
Vezava:
mehka

V knjigi Izrečeno in zamolčano so zbrani zapisi srečanj in pogovorov z avtorji in avtoricami iz časa, ki so ga zaznamovale zgodovinske spremembe kot posledica katastrofe v nekdanji jugoslovanski državi.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 23,00 

V knjigi Izrečeno in zamolčano so zbrani zapisi srečanj in pogovorov z avtorji in avtoricami iz časa, ki so ga zaznamovale zgodovinske spremembe kot posledica katastrofe v nekdanji jugoslovanski državi. Z njimi se je avtor družil in razpravljal o njihovih knjigah ali življenjskih postajah ter družbeno-političnih stvareh, beležil pa tudi njihovo čustveno-duhovo držo in kondicijo. Rezultat so torej njihovi odgovori na avtorjeva vprašanja, a tudi od njih »zamolčani«, to so avtorjevi vtisi o njih kot javnih osebah in avtorjih.

Svoje sogovornike je pisec srečeval v širšem slovenskem geografskem prostoru, tako da je v delu prisotna celotna Slovenija. Uvodni zapis pripoveduje o srečanju z Nobelovim nagrajencem Petrom Handkejem, nakar si sledijo imenitna imena iz slovenske kulturne in umetniške srenje: Zorko Simčič, Boris Pahor,  Andrej Capuder, Taras Kermauner, Alojz Rebula, Stane Stanič, Bruna Pertot in drugi.

Besedila so razvrščena po datumih, kakor jih je narekovalo dnevniško zapisovanje.


Jože Horvat je po diplomi iz germanistike in slavistike na ljubljanski univerzi bil dolgo let časnikar pri dnevniku Delu, kjer je bil med drugim tudi urednik njegove kulturne strani. Kasneje je urejal tudi otroško revijo Kekec, dnevnik Slovenec, revijo Zvon, nakar je bil do upokojitve zaposlen na ministrstvu za kulturo. Veliko je pisal, zaradi službenih obveznosti, a tudi in predvsem zaradi ljubezni do pisanja, so nastale številne knjige. Všeč mu je oblika intervjuja – v knjigi Še enkrat o deveti deželi (v kateri se pogovarja s Petrom Handkejem, pisateljem in njegovim osebnim prijateljem) ter v dveh knjigah Navdih in besede. Je avtor romanov Dvojni svet. Heidelberška zgodba in Obrazi prostora, mladinske proze Bela Lendava in potopisov Lužica in njeni Srbi ter Tihožitje z goro. Jože Horvat ima rad tudi kratko prozo, katero je kot pripovedno obliko izbral v delu Domorodje. Podeželske refleksije, in dnevniško zapisovanje: Na slepem tiru. Ddnevnik kulturnega urednika Dela. Januar 1989–maj 1991.


Priporočamo še