Auschwitz je tudi tvoj

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-223-5
Št. strani:
144
Vezava:
mehka, črno-bele fotografije

S svojim pričevanjskimi spomini Tržačanka Marta Ascoli, ki so jo 29. marca 1944 dva esesovca odvedla najprej v tržaško rižarno zatem v…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 16,00 

KNJIGA JE RAZPRODANA. V PRIPRAVI JE NOVA IZDAJA.

S svojim pričevanjskimi spomini Tržačanka Marta Ascoli, ki so jo 29. marca 1944 dva esesovca odvedla najprej v tržaško rižarno zatem v nemška taborišča Auschwitz, Birkenau in Bergen-Belsen, kjer je tudi dočakala osvoboditev 15. aprila 1945, opozorja na tragedijo, ki jo je doživela neka družina, judovski narod in celotno človeštvo. Odločno nas opominja, da je Auschwitz naša skupna dediščina, simbolični kraj največje nezaceljene rane v zgodovini dvajsetega stoletja.

Spremno besedo v knjigo je napisal pisal Boris Pahor, ki je prav doživel osvoboditev istega dne v taborišču Bergen-Belsen. Izvirnik v italijanščini je z naslovom Auschwitz è di tutti izšel leta 1998 pri tržaški založbi Lint, leta 2011 pa je knjigo izdala osrednja italijanska založba Rizzoli.


Marta Ascoli se je rodila v Trstu 9. novembra 1926 očetu Giacomu Ascoliju (sin Simoneja Ascolija in Rozalije Makut iz Razdrtega) in materi Idi Tommasini. Obiskovala je učiteljišče v Trstu, ko sta 29. marca 1944 na večer v hišo vdrla dva esesovca in družino odpeljala v Rižarno, ker je bil Giacomo Ascoli židovskega rodu. In tu se začenja trnjeva pot gospe Marte. Potem ko so mater izpustili, so esesovci poslali očeta in hčer proti Auschwitzu, od tu najprej v Brikenau, nato v Bergen-Belsen. Oče vojne ni preživel, Marta pa je 15. aprila dočakala osvoboditev v taborišču Bergen-Belsen in začela pot povratka. V Trst se je vrnila 9. julija 1945 in tu živela do smrti leta 2014.


Priporočamo še