POT IZ ZELENE DOLINE

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-287-7
Št. strani:
176
Vezava:
mehka, barvni tisk

Spremna beseda: Danilo Sedmak   Knjiga Pot iz zelene doline nosi podnaslov avtobiomozaik. Saj, pravzaprav gre za mozaično delo, v katerem se dnevniški zapisi prepletajo s spomini na otroštvo v…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 18,00 
Spremna beseda: Danilo Sedmak

 

Knjiga Pot iz zelene doline nosi podnaslov avtobiomozaik. Saj, pravzaprav gre za mozaično delo, v katerem se dnevniški zapisi prepletajo s spomini na otroštvo v objemu zelene Kanalske doline, zasneženih vršacev in enkratnih gorskih sprehodov, a tudi burnega dogajanja druge svetovne vojne, ki je prelepo dolino in njene ljudi ne samo oplazila, ampak jo tudi zaznamovala. Še veliko drugega je v tej knjigi: avtor pripoveduje o svojem prihodu v Trst, k Sv. Ivanu, kamor ga je oče poslal, da bi obiskoval slovensko šolo, o dijaških letih, o padovanskem obdobju univerzitetnega izobraževanja, o političnem udejstvovanju v stranki Slovenske skupnosti in zatem o opravljanju zdravniškega poklica.

Zapise bogatijo barvne fotografije sveta Julijcev iz bogatega avtorjevega arhiva.


Rafko Dolhar se je rodil na Trbižu v Kanalski dolini 3. 8. 1933. Po maturi na slovenskem znanstvenem liceju v Trstu leta 1952 je vpisal študij medicine v Padovi in tam leta 1963 doktoriral. Leta 1965 se je specializiral iz medicine dela in kasneje še iz športne medicine.

Od leta 1968 do upokojitve leta 1994 je bil profesor človeške anatomije na naravoslovni fakulteti tržaške univerze. Leta 1966 je bil izvoljen v tržaški občinski svet in tam zastopal stranko Slovenska skupnost do leta 1976. Bil je občinski odbornik za socialno skrbstvo (1970–74) ter odbornik za zdravstvo (1974–76). Rafko Dolhar je član Društva slovenskih pisateljev in Društva književnikov Primorske. Deset let je bil predsednik upravnega sveta Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.


Priporočamo še