Razpotja, izbire, spopadi

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-086-6
Št. strani:
168
Vezava:
mehka, črno-bele priloge in slike

Spremna bseda: Saša Martelanc Milan Gregorič povzema v tem avtobiografskem delu pomembnejše epizode svoje življenjske poti, od otroštva prek študentskih let in delovanja v gospodarstvu pa vse do svoje angažiranosti…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 16,00 

Spremna bseda: Saša Martelanc

Milan Gregorič povzema v tem avtobiografskem delu pomembnejše epizode svoje življenjske poti, od otroštva prek študentskih let in delovanja v gospodarstvu pa vse do svoje angažiranosti v civilni družbi v zadnjih desetletjih, vključno s padci, katarzami in dvigi. V tem je knjiga nakakšna sinteza osebnoizpovednega in publicističnega teksta, ki ga odlikujeta verodostojnost in iskrenost. “Milan Gregorič,” je zapisal Saša Martelanc v spremni besedi, “spada med tiste avtorje, katerih izdelke poznaš, tudi ko bi ne bili podpisani. Med značilnimi stalnicami njegovega pisanja izstopata jasnost in iskanje resnice. Tu ne pozna kompromisov, čeprav dobro ve, da je cena za tako razkošje lahko tudi visoka.”

Zaključuje delo poglavje o aferi v zvezi s Kocjančičevo nagrado, ki jo je komisija nagrade podelila za leto 2005 Milanu Gregoriču, a jo je izolski občinski svet blokiral. S temeljitimi obrazložitvami in dodatnimi prilogami želi avtor osvetliti nastale probleme in ozadje, v katerem se je celotna afera odvijala.


Milan Gregorič, istrski publicist in javni delavec, se je rodil v Dekanih 8. 9. 1934. Maturiral je na slovenski klasični gimnaziji v Trstu in na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Po daljši zaposlitvi na odgovornih mestih v gospodarstvu je v zadnjih desetletjih s svojo dejavnostjo vidno zaznamoval civilno družbeno dogajanje na Koprskem in širše po Primorski. Še posebno obsežen je njegov publicistični opus (preko šeststo različnih besedil), zlasti tisti njegov del, ki obravnava dogajanja v Istri ob razpadu Jugoslavije, slovensko-italijanske meddržavne odnose, obmejno in manjšinsko problematiko ter rivalstvo med Trstom in Koprom pri obvladovanju tranzitnih blagovnih tokov.


Priporočamo še