Peterlinov zbornik

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-176-4
Št. strani:
228
Vezava:
978-88-7342-176-4

Jože Peterlin, rojen leta 1911, je svoje ustvarjanje začel kot gledališčnik in dramatik, življenjska pot pa ga je iz rodne Dolenjske vodila prek Ljubljane v povojni Trst, kjer je do…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 30,00 

Jože Peterlin, rojen leta 1911, je svoje ustvarjanje začel kot gledališčnik in dramatik, življenjska pot pa ga je iz rodne Dolenjske vodila prek Ljubljane v povojni Trst, kjer je do smrti leta 1976 delal kot radijski delavec, profesor in urednik revij ter soustanovitelj več slovenskih društev.

Zbornik prikazuje delo, ki ga je Peterlin opravil na Tržaškem kot gledališki človek. Toda Peterlin ni bil samo to. Bil je tudi vzgojitelj, organizator, voditelj. Ta plat njegovega življenja je manj znana, ker ni tako otipljiva in vidna. Toda že večkrat je bilo poudarjeno njegovo delo v šoli, v ljudski prosveti, v politiki. Organizacije, ki jih je ustanovil z mladimi ljudmi, ki jih je vzgajal na gimnaziji, še danes živijo in delujejo. Slovenska prosveta, Slovenski kulturni klub, Društvo slovenskih izobražencev, Draga, to so sadovi njegovega dela in o tem predvsem govori ta zbornik.

Da je ob vsem tem delu zelo cenil in na prvo mesto postavljal svojo družino, tudi o tem priča ta knjiga, ki je opremljena z bogatim fotografskim gradivom iz njegovega življenja na Dolenjskem, v Ljubljani in na Tržaškem.

Poleg referatov s simpozija, ki je bil v Trstu leta 2006 ob tridesetletnici njegove smrti, prinaša zbornik tudi nekaj izvirnih Peterlinovih besedil, ki so prvič objavljena v tej knjigi.


Priporočamo še