Karlo Kocjančič. Življenje in delo

ISBN:
978-88-7374-123-8
Št. strani:
136
Vezava:
mehka, črno-bele fotografije

Uredil in spremno besedo napisal: Milan Gregorič Karlo Kocjančič (Gradišče pri Materiji, 1933 – Koper, 2003) je bil ugleden primorski javni delavec, ki je pustil za sabo življenjsko delo na…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 15,00 

Uredil in spremno besedo napisal: Milan Gregorič

Karlo Kocjančič (Gradišče pri Materiji, 1933 – Koper, 2003) je bil ugleden primorski javni delavec, ki je pustil za sabo življenjsko delo na področju civilne družbe. S somišljeniki iz vrst primorskih domoljubov je ustvaril Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske, ki se je v nekaj letih razmahnilo po vsej Primorski in doseglo zgodovinsko rehabilitacijo ter popravo materialnih krivic, storjenih tigrovcem in njihovim svojcem v preteklosti. Karlo Kocjančič je bil tudi navdušen planinec in deloval je kot organizator v različnih organih planinske zveze na lokalni in republiški ravni, kot planinski vodnik, markacist in publicist. Za svoje delo na tem področju je prejel najvišja možna priznanja, ki jih planinska zveza podeljuje svojim zaslužnim članom.

Karlo Kocjančič – življenje in delo je naslov publikacije, s katero se njegovi prijatelji klanjajo liku tega velikega primorskega javnega delavca. Gre za monografijo, ki jo je uredil Milan Gregorič in v kateri so zbrani prispevki različnih avtorjev, predvsem pričevanja Kocjančičevih sopotnikov. Vsak živo pričuje o določenem področju Kocjančičeve vsestranske angažiranosti. Svoj zapis so prispevali: Darko Butinar, Branko Bratož – Ježek, Ciril Pelicon, Borut Rutar, Evstahij Pregelj, Marjan Tomšič, Mira Cencič, Bogomila Lupinc in še drugi.


Milan Gregorič, istrski publicist in javni delavec, se je rodil v Dekanih 8. 9. 1934. Maturiral je na slovenski klasični gimnaziji v Trstu in na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Po daljši zaposlitvi na odgovornih mestih v gospodarstvu je v zadnjih desetletjih s svojo dejavnostjo vidno zaznamoval civilno družbeno dogajanje na Koprskem in širše po Primorski. Še posebno obsežen je njegov publicistični opus (preko šeststo različnih besedil), zlasti tisti njegov del, ki obravnava dogajanja v Istri ob razpadu Jugoslavije, slovensko-italijanske meddržavne odnose, obmejno in manjšinsko problematiko ter rivalstvo med Trstom in Koprom pri obvladovanju tranzitnih blagovnih tokov.


Priporočamo še