Nenavadne zgodbe Lipeta Kosca

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-153-5
Št. strani:
128
Vezava:
mehka

Uredila: Lida Turk Lipe Kosec gre lahkotno skozi dvajseto stoletje, ki je doživelo dve svetovni in nekaj evropskih vojn, rojevanje in izginotje ideologij, nastajanje in padec držav. Gospod Kosec se…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 13,00 

Uredila: Lida Turk

Lipe Kosec gre lahkotno skozi dvajseto stoletje, ki je doživelo dve svetovni in nekaj evropskih vojn, rojevanje in izginotje ideologij, nastajanje in padec držav. Gospod Kosec se je večkrat znašel v tem vrtincu, tudi ko bi lahko stal ob strani. Človek, ki je živel celo stoletje, je s svojim stoletjem tudi živel. Še sam je kdaj poskrbel, da ne bi šel kak zgodovinski dogodek mimo njega, da ne bi bil prikrajšan za vznemirljivo doživetje, ki ga je v pozni starosti posredoval tudi drugim.
Usoda je hotela, da se je večkrat znašel v različnih zgodovinskih trenutkih v osrčju dogajanja in da je lahko na koncu svojega življenja rekel: tudi jaz sem bil zraven. Zgodovinska poanta zaznamuje že njegovo rojstvo, saj ga pritrese na svet veliki ljubljanski potres: rodi se dva tedna kasneje, 29. aprila 1895, kot sin Franca Kosca in Marije Srčnik. Sam cesar ga obišče v prvih dneh življenja.
Lipe Kosec kaj kmalu postane vandrovec, kasneje orjunaš in tigrovec, odloči se za Osvobodilno fronto, zraven pa ima še službo v ljubljanskem gledališču, se poroči leta 1940 in si ustvari družino. Dočaka visoko starost, 29. aprila 1995 praznuje svojo stoletnico. Umre 20. septembra istega leta v Ljubljani.


Priporočamo še