Moje korenine/Le mie radici/My roots

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-114-6
Št. strani:
228
Vezava:
trda, barvne slike

Besedila: Vanja Strukelj, Jasna Merkù, F. Peter Rose Moje korenin/Le mie radici/My Roots je naslov umetniške trojezične (slovensko-italijansko-angleške) monografije slikarja Bogdana Groma, Tržačana, ki se je v sredini petdesetih let…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 60,00 

Besedila: Vanja Strukelj, Jasna Merkù, F. Peter Rose

Moje korenin/Le mie radici/My Roots je naslov umetniške trojezične (slovensko-italijansko-angleške) monografije slikarja Bogdana Groma, Tržačana, ki se je v sredini petdesetih let preselil v Združenih državah Amerike in tam plodovito ustvarjal. Gre za več kot dvesto strani obsegajočo knjigo, razdeljeno na dva dela. V uvodnem delu so zbrani eseji o Gromovem likovnem ustvarjanju, ki so jih napisali Vanja Strukelj, Jasna Merkù in F. Peter Rose. V drugem delu pa nam spregovorijo barve, Gromove slike, skice, beležke, ki jih je avtor ustvaril  v različnih tehnikah. Ta likovni del se nam predstavi kot nekak sprehod v prostoru in času; začnemo ga na Kontovelu, nadaljujemo do Proseka, po Krasu, da spet pridemo do morja, v Devin, in končno še v osrčje Trsta. O tem premikanjo po tržaški pokrajini pa nam namesto besed govorijo slike, ki krijejo desetletni časovni razpon: od 1947 do 1957, leta njegovega odhoda v Združene države Amerike. V delu pa so objavljene tudi slikarjeve beležke s področja scenografije, knjižnih ilustracij in opreme publikacij.


Bogdan Grom se je rodil v Trstu leta 1918. Diplomiral je na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah in se izpopolnjeval z uglednimi slikarji in kiparji 20. stoletja: Matej Sternen, Gerdardo Dottori, Aldo Pascucci, Roberto Velli, Guido Cadorin, Bruno Saetti. Na začetku svoje umetniške kariere je bil pod vplivom impresionizma, ekspresionizma in futurizma, nakar se je veliko navdihoval pri domačem Krasu, tudi v letih, ko se je izselil v Združene države Amerike.

Umrl je v New Jerseyu leta 2013.


Priporočamo še