Sporoči mi

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-132-0
Št. strani:
112
Vezava:
mehka

Spremna beseda: Claudio Magris Prevedla: Magda Jevnikar Simbolično in konkretno Roveredovo pisanje prihaja na papir iz posebne fizičnosti, s katero je prežeta njegova izvorna govorica, ki so mu jo posredovali…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 14,00 

Spremna beseda: Claudio Magris

Prevedla: Magda Jevnikar

Simbolično in konkretno Roveredovo pisanje prihaja na papir iz posebne fizičnosti, s katero je prežeta njegova izvorna govorica, ki so mu jo posredovali gluhonemi starši. On sam pripoveduje v prvi črtici te knjige, kako se je naučil, še pred gibanjem glasu, gibanja rok, s katerimi so komunicirali in se izražali njegovi starši. V zbirki novel Sporoči mi, s katero je leta 2005 dobil italijansko literarno nagrado Campiello, Roveredo pripoveduje o junakih, ki živijo na robu življenja ali v senci; pripoveduje o nasilju, tudi brutalnem, in o ponižanjih, o napakah ali o podlostih, a tudi o plemenitem in drznem pogumu, o piruetah in padcih, s katerimi se skušajo ti junaki rešiti iz primeža življenja, ter o naivnih, a mogočnih sanjah, ki jih ponesejo onkraj meja resničnosti. Njegovo pripovedovanje je prežeto s sočustvovanjem in z distanco, s strastjo in z ironijo, predvsem pa z globokim razumevanjem, v katerem se stapljajo epski zamah, domišljijska ustvarjalnost in moralna sodba.


Pino Roveredo, pisatelj, dramatik in časnikar, se je rodil leta 1954 v Trstu. Še mlad je spoznal neurejenost, alkohol in tudi brutalnost zapora in psihiatrične bolnišnice, potepuško življenje na robu družbe. Njegov knjižni prvenec Capriole in salita, 1996 (Strmi prevali) je presunljiva prvoosebna pripoved, ki razkriva občutljivega opazovalca senčnih strani življenja in prodornega pisatelja s svojstvenim, nezamenljivim slogom. Roveredov opus obsega tri romane La città dei cancelli,1998 (Mesto za rešetkami), Ballando con Cecilia, 2000 (Plešoč s Cecilio) in Caracreatura, 2007 (Ljubobitje), dve zbirki kratkih zgodb Una risata piena di finestre,1997 (Smeh samih oken), Mandami a dire, 2005 (Sporoči mi) in deset gledaliških del.


Priporočamo še