Bučanje hudournikov. Himalajski dnevnik slovenskega zdravnika

Avtor:
ISBN:
126
Št. strani:
mehka, barvni tisk
Vezava:
225

Ko je leta 1992 zdravnik dr. Borut Spacal v sodelovanju s Krajevno zdravstveno enoto v Tržiču organiziral odpravo na Himalajo s ciljem raziskovanja prilagoditve človeškega organizma visokogorju, se mu je…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 14,00 

Ko je leta 1992 zdravnik dr. Borut Spacal v sodelovanju s Krajevno zdravstveno enoto v Tržiču organiziral odpravo na Himalajo s ciljem raziskovanja prilagoditve človeškega organizma visokogorju, se mu je pridružil tržaški zdravnik in planinec, Rafko Dolhar in si vtise s potovanja in bivanja na himalajskem visokogorju beležil v dnevnik. Na osnovi teh zapiskov je nastala knjiga Bučanje hudournikov. To ni samo potopisna pripoved, ki v besedi in sliki opiše in prikaže lepote Nacionalnega parka Sagarmata, obisk budističnega samostana Tiangboče, srečanje z Ignacijem, tj. vrhunskim baskovskim alpinistom Iňakijem Ochoo de Olza, pogovore s šerpami, obisk pisanih himalajski vasic itn., ampak je tudi razmišljanje o oddaljenem, kulturno dugačnem in raznolikem svetu, kjer »ugotoviš, kako malo pravzaprav človek potrebuje za življenje. Najlepše pri tem pa je, da si lahko kljub vsemu vesel. Himalajski ljudje so namreč vedno dobre volje.«


Rafko Dolhar, rojen na Trbižu v Kanalski dolini leta 1933, je po maturi na slovenskem znanstvenem liceju v Trstu doktorail iz medicine v Padovi, nakar se je specializiral iz medicine dela in športne medicine. Od leta 1968 do upokojitve leta 1994 je bil profesor anatomije človeka na naravoslovni fakulteti Univerze v Trstu.

Dve mandatni dobi je bil občinski svetovalec stranke Slovenske skupnosti v tržaškem občinske svetu, v katerem je nekaj let vodil odborništvo za socialno skrbstvo in odborništvo za zdravstvo.

Rafko Dolhar je napisal več knjig, največ na planinsko oziroma potopisno tematiko in dnevniške zapise: Pot v planine, 1966; Človek in cesta, 1971; Moji kraški sprehodi, 1980; Prgišče Krasa (Skupaj s pesnikom Albertom Miklavcem), 1987; Romanje v Julijce, 1991; Stezice, 1993; Kraška simfonija, 1997; Tržaški pol-dnevnik, 2000 in druge.


Priporočamo še