Sidrišče spomina

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-211-2
Št. strani:
216
Vezava:
mehka

V tem romanu, ki ga odlikuje pripovedna in motivna izdelanost, se tržaška pisateljica Evelina Umek vrača priljubljenima temama narodnostne pripadnosti in iskanja identitete, tako kulturne kot eksistencialne. To raziskovanje opravi…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 17,00 

V tem romanu, ki ga odlikuje pripovedna in motivna izdelanost, se tržaška pisateljica Evelina Umek vrača priljubljenima temama narodnostne pripadnosti in iskanja identitete, tako kulturne kot eksistencialne. To raziskovanje opravi z občutljivostjo ter s spretnim odkrivanjem psihologije in emotivnosti svojih junakov, ki se gibljejo med Trstom in Ljubljano, podeželjskim in mestnim življenjem, usmerjenostjo v prihodnost in zagledanostjo v nepovrnljivo preteklost. Umkovi junaki stopijo v ospredje vsak s svojo zgodbo in spletejo kompleksno mrežo odnosov, ki ni nič manj zahtevna kot življenje samo. Glavna junakinja Lidija se zaradi bolezni v družini iz Ljubljane, kjer je zaposlena kot fizioterapevtka, vrne za daljši obisk k materi v Trst. Tu je postavljena ne samo pred nerešenim odnosom med materjo in hčerko, ampak se v mestu svojega otroška in zgodnje mladosti srečuje s svojo preteklostjo, z izbiami, ki so vplivale na svoje življenje, na dogodke, ki so ji ga spremenile.


Evelina Umek, rojena v Trstu, leta 1939 je po maturi na klasičnem liceju v Trstu diplomirala na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete v Ljubljani. Najprej se je zaposlila v založništvu, nato pa pri Otroškem in mladinskem programu RTV Slovenija. Napisala je več knjig za otroke in veliko prevajala iz italijanščine v slovenščino.

Pri založbi Mladika je skupaj z ilustratorko Živo Pahor izdala mladinski knjigi Sprehod z baronom in drugimi imenitnimi Slovenci ter Malka gre v Trst. Za odrasle je napisala zbirko novel Mandrija in druge zgodbe ter romane Frizerka, Hiša na Krasu, Zlata poroka ali Tržaški blues in biografski roman o Marici Nadlišek Bartol z naslovom Po sledeh fate morgane. Za zbirko zgodb Mandrija je leta 2004 prejela tržaško literarno nagrado Vstajenje.


Priporočamo še