Frizerka

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-065-6
Št. strani:
144
Vezava:
trda

Spremni esej: Marija Cenda Dogajanje je postavljeno v Trst, protislovno obmorsko mesto, s svojimi asimiliranci in odpadniki, s svojo revščino in ignoranco. Pisateljica se je poglobila v ta potopljeni svet…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 15,00 

Spremni esej: Marija Cenda

Dogajanje je postavljeno v Trst, protislovno obmorsko mesto, s svojimi asimiliranci in odpadniki, s svojo revščino in ignoranco. Pisateljica se je poglobila v ta potopljeni svet slovenske prisotnosti in ustvarila trpko pripoved o Trstu, ki je navidez italijanski, v globini pa je vse prej kot to. Je mesto odtujenih ljudi, kot je to primer glavne junakinje Romane, ki je iz svoje osebnosti zbrisala del svoje – slovenske – identitete, a tega ne obžaluje in niti ne skuša spremeniti. O vsem tem nam spregovori avtorica na stvaren in nesentimentalen način.


Evelina Umek, rojena v Trstu, leta 1939 je po maturi na klasičnem liceju v Trstu diplomirala na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete v Ljubljani. Najprej se je zaposlila v založništvu, nato pa pri Otroškem in mladinskem programu RTV Slovenija. Napisala je več knjig za otroke in veliko prevajala iz italijanščine v slovenščino.

Pri založbi Mladika je skupaj z ilustratorko Živo Pahor izdala mladinski knjigi Sprehod z baronom in drugimi imenitnimi Slovenci ter Malka gre v Trst. Za odrasle je napisala zbirko novel Mandrija in druge zgodbe ter romane Frizerka, Hiša na Krasu, Zlata poroka ali Tržaški blues in biografski roman o Marici Nadlišek Bartol z naslovom Po sledeh fate morgane. Za zbirko zgodb Mandrija je leta 2004 prejela tržaško literarno nagrado Vstajenje.


Priporočamo še