Pod vrhom tisočletja. Dnevnik 1996-1999

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-135-1
Št. strani:
320
Vezava:
trda

V knjigi s pomenljivim naslovom Pod vrhom tisočletja so zbrani dnevniški zapisi iz let 1996-1999. V ospredju zapisov so bivanjska tematika, refleksija o slovenski kulturi in politiki, vloga katolištva in…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 25,00 

V knjigi s pomenljivim naslovom Pod vrhom tisočletja so zbrani dnevniški zapisi iz let 1996-1999. V ospredju zapisov so bivanjska tematika, refleksija o slovenski kulturi in politiki, vloga katolištva in krščanstva v slovenski zgodovini ter odnos do minevanja in večnosti. Do izraza pride tudi pisateljeva razpetost med domačimi Opčinami na Tržaškem, sprehodi po zasneženi Loki, kulturni stiki v Ljubljani in na Koroškem in obiski Rima, Pariza ter drugih prestolnic. Veliko je razmišljanj o prebranih knjigah, kulturnih in intelektualnih srečanjih z velikani evropske in slovenske krščanske miselnosti – Maritain, Green, Kocbek. Izredno bogastvo privre iz piščeve notranjosti, saj je pisanje dnevnika kot igranje na orgle: »Iz katerih lahko privabiš vsakršno muziko; lirično, razpoloženje, epski razgled, meditacijo, kulturni, verski, estetski, politični problem, vse.«


Alojz Rebula, rojen v Trstu leta 1924, je pisatelj, esejist in prevajalec. Diplomiral je iz klasične filologije na Univerzi v Ljubljani in doktoriral s tezo o Danteju v slovenskih prevodih na univerzi La Sapienza v Rimu. Do upokojitve je poučeval latinščino in grščino na višjih srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Trstu.

Njegov literarni opus šteje zbirke novel  (Vinograd rimske cesarice, Snegovi Edena), romane (V Sibilinem vetru, Jutri čez Jordan, Kačja roža, Jutranjice za Slovenijo), dnevnikae (Gorje zelenemu drevesu, Previsna leta, Ko proti jutru gre) in eseja (Na slovenskem poldnevniku).

Za svoj literarni opus je prevel več nagrad (literarno nagrado Vstajenje, Prešernovo nagrado, mednarodno nagrado Acerbi za italijanski prevod romana V Sibilinem vetru, leta 2005 nagrado kresnik za roman Nokturno za Primorsko, za italijanski prevod tega dela je leta 2012 prejel italijansko literarno nagrado Rigoni Stern).


Priporočamo še