Mladika 9 / 2019

ISBN:
ISSN 1124 - 657X
Št. strani:
64
Vezava:
mehka, barvni tsik

Deveta številka tržaške revije Mladika je zagledala luč sredi meseca novembra. V uvodni misli je poudarjen pomen in aktualnost študijskih dnevov Draga; kljub temu da so že pred leti prebili…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 4,00 

Deveta številka tržaške revije Mladika je zagledala luč sredi meseca novembra. V uvodni misli je poudarjen pomen in aktualnost študijskih dnevov Draga; kljub temu da so že pred leti prebili zid polstoletne meje, so še vedno zanimivi, privlačni in odmevni, za slovenski prostor poučni in dragoceni.

V Fokusu je tokrat v ospredju jezik in naš odnos do slovenščine. Vodilni članek z naslovom Pesem bo njih jezik je podpisala Bruna Marija Pertot; pesnica in pisateljica opozarja na resnost in svetost jezika: »Jezik ni igrača … je nekaj dragocenega, svetega, last naroda«. Omalovaževalni odnos do jezika pripelje pogosto do nesmislov in pod vplivom tujega jezika do ustvarjanja napačnih zvez in besed, da začne jezik hoditi čisto svojo nepravo Prof. dr. Vesna Mikolič z Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper v članku, ki nosi naslov Mreža različnih slovenščin – od liliputanca do giganta, opozarja prav tako na pomen zavedanja lastnega jezika ob novih izzivih (npr. šolski razredi z otroki z različnim predhodnim jezikovnim znanjem) in ugotavlja, da se za primer Slovencev v Italiji uveljavlja določena specifika, ker odraža kulturo tega prostora; nujno potrebno pa je vsekakor usklajevanje rabe slovenskega besedišča in upoštevanje skupnega jezikovnega standarda. V rubriki so objavljene tudi nekatera druga stališča, povzeta po medijih, in sicer Marka Jesenška in Nataše Gliha Komac.

V rubriki Intervju je objavljen pogovor med Anko Peterlin in gledališkim igralcem Pavletom Ravnohribom o pomenu in vlogi gledališča, o njegovi igralski poti, o odnosu do poezije in o delu  z mladimi.

V rubriki Naš utrip so objavljene fotografije nastopajočih z letošnjih študijskih dnevov Draga in utemeljitev Peterlinov nagrade, ki je šla v roke Jožetu Faganelu. V rubriku Obletnica je objavljen daljši zapis o delovanju Slovenskega otroškega in mladinskega društva Vesela pomlad z Opčin, ki letos obeležuje 40-letnico delovanja.

Uničili ste nam planet! Kako ste si drznili? je naslov članka s področja ekologije: v ospredju so lik in delovanje mlade okoljevarstvenice Grete Thunberg ter kritike, ki zadnje čase letijo nanjo.

Rudi Merljak je avtor spominskega zapisa o dolgoletnem vodji Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Petru Venclju. Besedilo je bilo podano na simpoziju o prof. Venclju v Kranju 8. junija 20019.

Drago Bajc se spominja nedavno preminulega časnikarja in pisatelja Saša Martelanco ter astrofizika Pavleta Zlobca, katerega se spominjajo tudi sošolci klasičine mature iz leta 1958.

V rubriki Prebrali so za vas Evelina Umek predstavlja knjigo Bogomile Kravos Slovensko gledališče v Trstu, Robert Šabec pa knjigo črtic Saše Martelanca Srečanje za spomin. V rubriki Iz tiskarne pa so nanizane novosti slovenskih avtorjev v Italiji.

V Literaturi je objavljena novela Cvetke Pestiček Vandrovec, ki je bila priporočena za objavo na 47. literarnem natečaju revije Mladika, cikel pesmi Aleša Jelenka z naslovom Selitev v brezimnost, ki je bil ravno tako priporočen za objavo, ter pesmi Bojane Daneu Don.

Sledi objava zadnjega dela članka o manj znanih slovenskih glasbenikih tostran in onstran državnih meja izpod peresa Franca Križnarja. Mojca Polona Vaupotič poroča o mednarodnem simpoziju kiparjev Forma viva v Portorožu 2019.

Mitja Petaros opiše spominsko medaljo za Alojza Rebulo, ki sta jo izdali založba Mladika in Slovensko zamejsko numizmatično društvo J. V. Valvasor, ob pisateljevi prvi obletnici smrti.

V osrednjih straneh so novice iz zamejstvain zdomstva, objavljene v rubriki Antena.


Priporočamo še