Mladika 2 -3 / 2017

ISBN:
1124-657X
Št. strani:
60
Vezava:
mehka

Velikonočno obarvana revija Mladika, z uvodno velikonočno mislijo repentabrskega župnika Toneta Bedenčiča, poglablja v Fokusu problem samostojnega slovenskega političnega nastopanja v Italiji in si postavi vprašanje, kakšna prihodnost se temu…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 4,00 

Velikonočno obarvana revija Mladika, z uvodno velikonočno mislijo repentabrskega župnika Toneta Bedenčiča, poglablja v Fokusu problem samostojnega slovenskega političnega nastopanja v Italiji in si postavi vprašanje, kakšna prihodnost se temu kaže. Ali bo slovenska manjšina v Italiji zmogla moči, ljudi in seveda glasov, da bi se tradicija tovrstnega nastopanja na političnem področju nadaljevala? Na to vprašanje odgovarja časnikar in raziskovalec Ivo Jevnikar, v preteklosti tudi deželni tajnik stranke Slovenske skupnosti, v intervjuju, v katerem poudarja, da je določitev za slovensko etnično stranko etična izbira, v pogovoru pa tudi spregovori o delovanju stranke, o političnem sodelovanju manjšin v Italiji in o bližajočih se občinskih volitvah v devinsko-nabrežinski občini ter v Gorici. V Fokusu dobimo tudi zgodovinski pregled po pokrajinah delovanja Slovenske demokratske zveze od ustanovitve leta 1947, iz te stranke je leta 1975 nastala enotna deželna stranka Slovenska skupnost. V Fokusu so še pogovori s politikom Južnotirolske ljudske stranke (SVP) Michlom Ebnerjem, aktivistom stranke Slovenske skupnosti Dimitrijem Žbogarjem in z zagovornikom samostojnega političnega nastopanja na Koroškem, javnim delavcem Jožetom Wakounigom. O odnosu slovenskih manjšincev v Italiji do italijanske politike piše tudi Mitja Petaros.

V rubriki Naš utrip Manica Maver piše  o našem (tj. Slovencev v Italiji) in »ljubljanskem« odnosu do slovenskega jezika in nastopi proti mnenju, ki se uveljavlja tudi v slavističnih krogih, da je knjižna slovenščina papirnata in nenaravna, neknjižna pa živa. Urška Petaros piše o petdesetletnici slovenskega kulturnega društva Finžgarjev dom s sedežem na Opčinah. V Anteni so zbrane novice iz zamejstva in zdomstva,

V rubriki Literatura je objavljen cikel pesmi Marice Škorjanec Ko se trave dotikajo zvezd, ki je prejel prvo nagrado za poezijo na 45. literarnem natečaju revije Mladika in novela Jaz. Ona. Ti? ki je bila nagrajena s prvo nagrado za prozo na istem literarnem natečaju. Bruna Marija Pertot pa je avtorica liričnega zapisa z naslovom Zlata renkloda.

V rubriki Prebrali so za vas Maja Smotlak piše o romanu Marija Čuka Molk koloradskih hroščev, Rozina Švent pa o knjigi Stashe Furlan Seaton Vojna vse spremeni.

V rubriki Ekologija se tokrat obravnava odnos do hrane in problem njenega odmetavanja, ki vsako leto doseže količino 1,3 milijarde ton.

V Kulturi Mojca Polona Vaupotič piše o slikarju Ivanu Vaupotiču, avtorju prve jugoslovanske znamke (l. 1918)  in znanega portreta Dragotina Ketteja.

V Pričevanjih beremo razmišljanje zdomske Slovenke Mirelle Urdih o športnem udejstvovanju pri tržaškem Sv. Ivanu po vojni in v nemškem zdomstvu. V novicah Knjižnice Dušana Černeta izpod peresa Iva Jevnikarja beremo o treh obsežnih knjigah o gledališkem delu v zdomstvu, ki jih je izdala knjižnica, podpisal pa pokojni Marjan Pertot.

V mladinskem listu Rast je Nastja Slavec napisala uvodnik na temo nedavnega manjšinskega arhitekturnega seminarja, ki je potekal v Trstu v organizaciji MOSP-a, natančneje pa ga v sledečem članku predstavi Ester Gomisel. Svetlana Brecelj poroča o bogatem delovanju devinskega mladinskega krožka, Veronica Piredda piše o modnih blogih, ki izpodrivajo modne revije, in v zvezi s tem anketira slovenska dekleta v Italiji. Brina Bakhita piše o plahosti med mladimi in o tem, kako jo premagovati, Mojca Petaros pa je avtorica proznega prispevka na verze Srečka Kosovela, ki je prejel prvo nagrado za prozo na literarnem natečaju Slovenskega kulturnega kluba v letu 2016.


Priporočamo še