Mladika 4 / 2015

Četrta številka tržaške revije Mladika je zagledala luč sredi meseca maja. V uvodniku z naslovom »Krovni organizaciji, največji dvojnik« avtor komentira intervju s predsednikom Slovenskega raziskovalnega inštituta Milanom Buffonom, ki…

Preberite več

Četrta številka tržaške revije Mladika je zagledala luč sredi meseca maja. V uvodniku z naslovom »Krovni organizaciji, največji dvojnik« avtor komentira intervju s predsednikom Slovenskega raziskovalnega inštituta Milanom Buffonom, ki nasprotuje obstoju dveh krovnih organizacij med Slovenci v Italiji. Pisec uvodnika pa uvaja nekako trditev v duhu, da delitev v slovenski manšini ni največji greh, bila je v preteklosti in še bo, vendar pa se manjšina mora povezati, ko se poteguje za skupne koristi.

V duhovna obzorja sega kratka zgodba z naslovom »Slepi videc«, ki pripoveduje o sposobnosti osrečevanja drugih kot o največji sreči, ki jo človek ima.

V rubriki literatura sta objavljeni novela Eve Perko »Moja zgodba. Kako bi moralo biti«, ki je prejela drugo nagrado za prozo na 43. literarnem natečaju revije Mladika, in cikel pesmi Lidije Golc »Vsakomur iz svoje Lepene«, ki je prejela drugo nagrado za poezijo na istem natečaju.

Irena Žerjal je avtorica 26. dela romana v nadaljevanjih »Peta Avenija in smrtne zagate«, svoje vtise s turneje Tržaškega okteta po Argentini leta 1993 podaja Boris Pangerc v novem, sedmem, nadaljevanju, ki pripoveduje o obisku južnoargentiskega mesta Bariloche.

O podobah na obtočnih evrokovancih piše Mitja Petaros v rubriki Numizmatika. Mojca Polona Vaupotič piše o fotografiji in njenih začetkih, tudi na Slovenskem, in omenja slovenskega fotografa in izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja.

Svoje spomine na zključek šolskega leta in zadnji dan šolskega pouka pred upokojitvijo je podala prof. Majda Artač.

Antena prinaša veliko novic iz zdomstva in matice, spominja se preminulih v teh zadnjih mesecih in poroča tudi o mladinskem križevem potu v Buenos Airesu v Argentini, letos že tridesetem po vrsti.

Veliko je tudi ocen knjig, in sicer: Ciril Velkovrh piše o knjigi Helmuta Langa »Julijske Alpe«, Jernej Šček ocenjuje kompleksno monografsko številko revije Apokalipsa, posvečeno Sorenu Kierkegaardu, Rozina Švent predstavlja roman Žarka Petana »Hotel Dubrovnik«, o knjigi Cirila Velkovrha »Cerkve in kapele v Sloveniji, posvečene svetima bratima Cirilu in Metodu« pišeta Igor Škamperle in Mojca Perat.

Sledi še poročilo o delovanju Knjižnice Dušana Černeta v letu 2014.

Mladinski list Rast je tokrat še zadnjič izšel v papirnati obliki. O tem piše Neža Petaros v uvodniku z naslovom »Upajmo, da nam Guttemberg ne bo zameril …« Uredniški odbor lista se je namreč odločil, da bo Rast odslej izhajala v spletni obliki, čeprav bodo nekateri oziroma najboljši članki nekajkrat na leto objavljeni tudi v tiskani obliki. V listu sledi poročilo o nagrajevanju literarnega natečaja Skk-Mosp 2015 na posebnem večeru z naslovom »Dan ustvarjalnosti« in odlomek iz novele Monike Bukovec, ki je prejela tretjo nagrado na tem natečaju. Zanimiv intervju s tremi mladimi znanstvenicami – Dunjo Fabjan, Saro Magliacane in Veroniko Milič – so pripravile Mojca in Neža Petaros ter Tina Busan. O gostovanju madžarske narodne folklorne skupine v tržaškem gledališču Il Rossetti piše Noel Piščanc, Urška Petaros pa je pripravila intervju z mlado modno oblikovalko Jasmino Gruden, ki je zmagala na umetniškem natečaju Deledda-Fabiani. Na zadnij strani dobimo še nenavaden intervju s … hladinlnikom, ki so ga pripravili nekateri dijaki iz 2. C razreda liceja Prešeren v Trstu pod mentorstvom Julije Berdon.


Priporočamo še