Mladika 7 – 8 / 2020

ISBN:
ISSN 1124 - 657X
Št. strani:
60 + 12 strani priloge Rast
Vezava:
mehka, barvni tisk

V začetku oktobra je izšla Mladika z zaporedno števiko 7-8. Uvodnik je tokrat posvečen študijskim dnevom Draga, ki so se odvijali konec avgusta na Opčinah pri Trstu v posebnih razmerah,…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 4,00 

V začetku oktobra je izšla Mladika z zaporedno števiko 7-8. Uvodnik je tokrat posvečen študijskim dnevom Draga, ki so se odvijali konec avgusta na Opčinah pri Trstu v posebnih razmerah, ki jih narekuje epidemija. Pogum organizatorjev, piše uvodničar, je bil nagrajen, ker je Draga lepo uspela, obisk je bil tudi zelo dober, Draga pa je hkrati dala veliko spodbud za skupno razmišljanje o obravnavanih temah, s področja jezika in vloge materinščine v zamejstvu, primorske zgodovine, ekologije in vloge Cerkve.

Tokratni fokus je namenjen koroškemu plebiscitu, katerega stoletnica poteka oktobra letos. O tem prelomnem glasovanju pred sto leti, ki je določilo meje med Avstrijo in Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev, pišejo v Mladiki politolog in direktor Mohorjeve v Celovcu Karl Hren (zgodovinski, pravni in politični vidiki), župnik v Bilčovsu in predsednik KKZ v Celovcu Janko Krištof (slovenski duhovniki in ohranjanje slovenstva), profesor in strokovni nadzornik za slovenščino Miha Vrbinc (stanje slovenskega in dvojezičnega šolstva), podpredsednica KKZ Micka Opetnik (kulturna ustvarjalnost slovenskih društev in posameznikov), generalni sekretar Slovenske gospodarske zveze v Celovcu Andrej Hren (gospodarsko stanje). Uvodno razmišljanje je prispeval predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev, ambasador Valentin Inzko.

V fotokroniki letošnje Drage so objavljene slike Danila Pahorja o dogajanju in utemeljitev 9. Peterlinove nagrade, ki jo je letos prejel Nužej Tolmajer. O študijskih dnevih piše tudi Mitja Petaros.

O likvidacijskem postopku družbe KB, družbah Vega finanz in Proteus piše v članku z naslovom Sklenjen krog.

Naslov članka iz rubrike Ekologija Zemlja ni naša last! zgovorno pove o odnosu človeka do narave, ki ni več pravi. Avtor spregovori še o potrebi po zmanjšanju potrošnje ter po uporabi okolju neškodljivih materialov.

V rubriki literatura je objavljena kratka zgodba Mojce Petaros Misli, ki kratijo spanec, ki je bila priporočena na 48. literarnem natečaju revije Mladika, in pesmi Luke Martina Tomažiča z naslovom Psevdografi.

Mojca Polona Vaupotič piše o slikarki Henriki Šantel (1874–1940), rojeni v Gorici, ki je ustvarjala slike za cerkve, miniaturne portrete in pokrajine.

Franc Križnar v rubriki o primorskih glasbenikih skozi čas in prostor predstavi bogato življenjsko in poklicno pot zborovodje, pianista in skladatelja Adija Daneva.

V rubriki Pričevanja sta objavljena pogovor Erike Jazbar z upokojeno učiteljico in kulturno delavko Ljubo Smotlak iz vasi Mačkolje, kateri so leta 1944 odpeljali očeta, o njegovi usodi pa niso nikoli ničesar izvedeli, ter zapis Magde Rodman o fašističnem taborišču Fraschette di Alatri pod Rimom.

V mladinski prilogi RAST Nika Devetak v uvodniku piše o vtisih po pogovoru z ministrico RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleno Jaklitsch, nato sledi pogovor z ministrico, ki so ga pripravile Neža Petaros, Vanja Vogrič in Urška Petaros. Vanja Vogrič piše tudi o pomenu pravične trgovine Fair Trade. Urška Petaros je avtorica članka o koronavirasu in preživljanju poletja, Ivan Boškin pa v svojem članku ugiba, kakšno bo novo koronavirusno šolsko leto. V rubriki Slovenskega kulturnega kluba so objavljeni nagrajeni prispevki z literarnega natečaja, in sicer kratke zgodbe Tanje Knez, Marka Sancina in Jakoba Kralja, in izid omenjenega natečaja.


Priporočamo še