Mladika 8 – 9 / 2022

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
88 + 12 strani RAST
Vezava:
mehka, barvni tisk

V Mladiki z zaporedno številko 8-9 je na prvem mestu objavljen govor, ki ga je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor imel na odprtju študijskih dnevov draga 2. septembra letos na Opčinah.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 5,00 

V Mladiki z zaporedno številko 8-9 je na prvem mestu objavljen govor, ki ga je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor imel na odprtju študijskih dnevov draga 2. septembra letos na Opčinah. V svojem nastopu je gospod predsednik poudaril pomen in odločilno vlogo demokracije.

V rubriki Naš utrip je Marijan Kravos pripravil s fotografijami opremljeno kroniko 57. študijskih dnevov Draga.

V Fokusu je tokrat članek, ki ga je pripravil Primož Plahuta, o italijanski ofenzivi na Nanodu aprila 1942, t. i. nanoški bitki, katere letos poteka osemdesetletnica. V dobesednem prepisu Magde Rodman je objavljen članek Jožeta Piženta o usodi Rušt Pavla.

V rubriki Iz tiskarne so predstavljena novejša dela slovenskih avtorjev v Italiji. V rubriki Oseba in družba Roman Globokar se problematično dotakne dveh osnovnih smeri, ki sta se v zadnjih letih oblikovali na pdoročju bioetike, in sicer etika nedotakljivosti in svetosti vsakega življenja ter etika kvalitete življenja. V rubriki Ekologija avtor razmišlja o pojmu varstva okolja, katerega loči od pojma zelene ekologije.

V rubriki Prebrali so za vas Lidija Golc predstavi pesniško zbirko Majde Artač Sturman v slovenščini in italijanščini Prozornosti odčaranega zaliva.

V bogatem pričevanju Irena Brumat Vrtovec piše o stricu msgr. Mirku Brumatu. Drago Štoka pa je opisal svoje srečanje z bodočim kraljem Karlom III.

Darinka Kozinc je avtorica zgodbe Kolo od marke, ki je bila priporočena na 50. literarnem natečaju revije Mladika. Andraž Polič je avtor cikla Kresnice v mraku, ki je bil prav tako priporočen na omenjenem natečaju.

Spominu msgr. Oskarja Simčiča se klanja Karel Bolčina, Eva Fičur se spominja preminulega dušnega pastirja pri Sv. Ivanu v Trstu Milanu Nemacu. Majda Cibic se spominja besednega ustvarjalca in muzikologa Ivana Tavčarja.

Ob 50-letnici smrti zavednega duhovnika Janka Žagar o njem piše Ingrid Patricia Boben. Ob 225. obletnici rojstva duhovnika, potopisca, zgodovinarja in prevajalca Mihaela Verneta je članek o njem napisal Renato Podbersič ml. O odvzemu cerkvenih zvonov iz zvonika cerkve na Slapu pri Vipavi leta 1942 piše Marija Artač.

Darinka Kozinc se spominja žlahtnih goriških meščank, Dorice Makuc in Lojzke Bratuž, za katerima je ostala bogata kulturna zapuščina. Mojca Polona Vaupotič piše o slikarju Vladimirju Makucu, ki je bil zaprišen Krasu in Istri. O glasbeniku, pedagogu in skladatelju Viktorju Šoncu piše Franc Križnar. V rubriki Naša šola Elisabetta Kovic piše o pomenu vloge učitelja, da vsakega otroka pripelje do lastne poti.

O zametkih prve slovenske valute – lipe – piše Mitja Petaros.

Založba Mladika je v poletnih mesecih priredila lep izbor kulturnih in literarnih dogodkih – o tem piše Nadia Roncelli.

Dorica Motik in Erika Ašič pišeta o predstavi Jeklene magnolije, ki jo je uprizorila gledališka skupina Pristava iz Argentine. V reviji je v osrednjih straneh objavljena z novicami iz zamejstva in zdomstva bogata rubrika Antena.

Uvodno misel v mladinsko prilogo Rast je na temo potrebe po ozaveščanju o podnevnih spremembah napisala Laura Drašček. Malina Dolhar predstavi letošnjo Drago mladih in delavnice na temo pravilne uporabe socialnih medijev. Mnenja mladih o delavnicah je zbrala Julija Cotič. Vanja Vogrič poroča o letošnji edicije Stične mladih. Mikaela Mehle, mlada rojakinja iz Argentine, poroča o misijonu v kraju Eldorado. O tabori roverjev in popotnic Slovenske zamejske skavtske organizacije pišejo Jakob Tul in drugi skavti. V rubriki Slovenskega kulturnega kluba je objavljen pogovor z Anjo De Luisa in njena nagrajena zgodba Čas taborniških ognjev.

MLADINSKO PRILOGO RAST LAHKO V CELOTI PRELISTATE IN PREBERETE. 


Priporočamo še