SODOBNE TRŽAŠKE PESNICE

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-286-0
Št. strani:
368
Vezava:
mehka

V monografiji Sodobne tržaške pesnice Vilma Purič predstavi razvoj ženskega pesništva v Trstu in pesništva slovenskih avtoric v Italiji v drugi polovici 20. stoletja. Avtorica izhaja iz teze, da pesnice…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 23,00 

V monografiji Sodobne tržaške pesnice Vilma Purič predstavi razvoj ženskega pesništva v Trstu in pesništva slovenskih avtoric v Italiji v drugi polovici 20. stoletja. Avtorica izhaja iz teze, da pesnice s svojega ženskega obrobja laže ubesedujejo postopek transgresije, s katerim prestopajo prostorske meje, presegajo ustaljene položaje ženske zavesti, prenavljajo žensko in splošno literarno paradigmo, prelamljajo z ustaljenenimi družbenimi okviri in zmorejo priklicati iz domišljije utopične vizije prihodnosti. Razvoj ženskega pesništva je razumljen kot prehajanje od zastarelega k modernejšemu, celo preroškemu. Žensko pesništvo ni predstavljeno kot opozicija uveljavljeni kanonizirani literarni praksi, temveč kot umestitev novih, z ženskostjo zaznamovanih pomenov v literarni sistem.

Avtorica v uvodnem delu oriše kulturno-zgodovinski kontekst v življenju Slovencev v Italiji in razčleni pojem tržaškosti v sodobni tržaški poeziji. V osrednjem delu monografije avtorica preide k generacijski obravnavi slovenskih pesnic v Italiji, posveti pa se tudi nekaterim italijanskim pesnicam v Trstu ter skuša izrisati vzporednosti.

Monografijo sta recenzirali prof. dr. Irena Novak Popov in prof. dr. Katja Mihurko Poniž.

Knjiga je izšla v sodelovanju z Znanstveno založbo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Vilma Purič je diplomirala iz slovenske književnosti na tržaški Filozofski fakulteti in doktorirala iz slovenistike na Univerzi v Ljubljani. Poučuje slovenščino na DIZ Jožef Stefan v Trstu. Je avtorica romanov Burjin čas in Brez zime ter knjige esejev Pesniki pod lečo. Objavlja literarne kritike in eseje.


Priporočamo še