KVADRAT

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-261-7
Št. strani:
80
Vezava:
mehka

Knjiga Kvadrat je namenjena ljubiteljem matematike in strokovnjakom iz tega področja. Avtor knjige je namreč matematik in fizik, dolgoletni univerzitetni profesor na mariborski univerzi Drago Bajc, ki je zbral o kvadratu…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 12,00 

Knjiga Kvadrat je namenjena ljubiteljem matematike in strokovnjakom iz tega področja. Avtor knjige je namreč matematik in fizik, dolgoletni univerzitetni profesor na mariborski univerzi Drago Bajc, ki je zbral o kvadratu in okoli njega sto nalog.

Profesor Bajc je v knjigi opozoril, da na srednjeveških freskah sije kvadratna avreola samo izza glav sodobnikov kraljevskega ali škofovskega stanu, nepregledne trume nebeščanov se ponašajo s primernejšo okroglo. V naši lirski poeziji so redki verzi, ki črpajo svojo govorico iz geometrije, še redkejši omenjajo kvadrat. V matematiki sami zasedajo trikotnik, paralelogram in krog, da ne govorimo o čem abstraknejšem, centralnejšo lego kot kvadrat. A matematika ima lastnost, da je v njej vse, zdaj ožje zdaj širše, povezano z vsem ostalim. Zato je avtor sklenil temu »pozabljenemu« liku posvetiti 100 matematičnih vaj.


Drago Bajc (Trst, 1935) je poučeval fiziko in matematiko na višjih srednjih šolah, na učiteljišču, ter znanstvenem in klasičnem liceju. 1967 je bil zaposlen kot asistent na Oddelku za meteorologijo (Department of Atmospheric Sciences) na univerzi v Fort Collinsu (Colorado, ZDA). Kot raziskovalec je bil 1968–73 zaposlen na Geofizikalnem observatoriju v Trstu, v tem času se je tudi udeležil več oceanografskih odprav v Jadranskem in Sredozemskem morju (Kreta, Rodos). V šolskem letu 1982/83 je poučeval matematiko in fiziko na Zavodu združenega sveta v Devinu blizu Trsta. 1983–86 je predaval hidrodinamiko in vodil seminar iz teorije grafov na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani. 1985 je bil habilitiran v naziv docenta. 1987–2003 je predaval na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, po upokojitvi 2003 pa je tam predaval honorarno še do 2008.

Fizikalne članke iz splošne mehanike, mehanike tekočin in oceanografije je objavljal v revijah: American Journal of Physics, Bollettino di Geofisica Teorica ed Applicata in v Rivista Italiana di Geofisica, matematične članke iz teorije števil pa v Mathematical Gazettu. Napisal je tudi več poljudnih fizikalnih in matematičnih člankov v Obzorniku za matematiko in fiziko ter v Preseku. V soavtorstvu s Tomažem Pisanskim je napisal knjigo Najnujnejše o grafih.

1983 je od Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) prejel Priznanje za večletno sodelovanje pri reviji za mlade matematike, fizike in astronome Presek. 1997 mu je Univerza v Mariboru podelila bronasto plaketo za izjemne dosežke na znanstvenoraziskovalnem in pedagoškem področju.

(Vir: PSBL)


Priporočamo še