Potovanje po neznanih poteh tržaškosti in Gradnikove poezije. Izbrani spisi

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-276-1
Št. strani:
160
Vezava:
mehka

Monografija Potovanje po neznanih poteh tržaškosti in Gradnikove poezije je nastala kot rezultat skoraj dveh desetletij raziskovalnega dela ter nadgrajuje in povezuje dve avtoričini predhodni monografiji o tržaški poeziji in Alojzu…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 18,00 

Monografija Potovanje po neznanih poteh tržaškosti in Gradnikove poezije je nastala kot rezultat skoraj dveh desetletij raziskovalnega dela ter nadgrajuje in povezuje dve avtoričini predhodni monografiji o tržaški poeziji in Alojzu Gradniku: Podoba Trsta in tržaškega v slovenski in italijanski poeziji prve polovice 20. stoletja (2011) ter O zemlja sladka: kamen, zrno sok. Alojz Gradnik ter romanski in germanski svet (2013). Rdeča nit prispevkov je literarna večkulturnost in večjezičnost na Tržaškem in Goriškem, s poudarkom na prvi polovici 20. stoletja, in ponuja nekatere nove smernice za raziskovanje literature v danem prostoru. Prvi del prispevkov se osredotoča na primerjalno analizo slovenske in italijanske poezije o Trstu in Tržaškem prve polovice 20. stoletja ter s tem prinaša novo poglavje k avtoričini že izdani monografiji o tržaški poeziji. Drugi del prispevkov ponuja nove literarnozgodovinske uvide v delo Alojza Gradnika, ki po eni strani sežejo zunaj evropskega prostora, v kulturno in zemljepisno zelo oddaljena območja, v Argentino in Indijo, po drugi strani pa pod drobnogled jemljejo do zdaj manj znane literarnozgodovinske procese na Goriškem in Tržaškem, v katere se umešča tudi pesniško in prevajalsko delo Alojza Gradnika.


Dr. Ana Toroš je doma iz Goriških brd. Kot izredna profesorica za književnost je zaposlena na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Njeno raziskovalno področje zadeva manjšinsko in čezmejno literaturo. Potovanje po neznanih poteh tržaškosti in Gradnikove poezije je njena tretja znanstvena monografija, v kateri se stikata dve njeni osrednji raziskovalni temi zadnjih desetih let, Alojz Gradnik in tržaška literatura prve polovice 20. stoletja.


Priporočamo še