Antonio Banfi in njegova »šola« med filozofijo in glasbo

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-159-7
Št. strani:
304
Vezava:
mehka

Predgovor: Lev Kreft Estetska misel italijanskega filozofa Antonia Banfija (1886–1957), ki je svojo izobrazbo dopolnil v stiku z nemško kulturo, predvsem fenomenološko, in njegov vpliv v povojnem času sta glavni…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 23,00 

Predgovor: Lev Kreft

Estetska misel italijanskega filozofa Antonia Banfija (1886–1957), ki je svojo izobrazbo dopolnil v stiku z nemško kulturo, predvsem fenomenološko, in njegov vpliv v povojnem času sta glavni predmet te knjige. Avtorica Luisa Antoni namenja posebno pozornost glasbeni estetiki kot polnopravnemu delu splošnejše estetike in polaga pozornost spisom enega izmed očetov italijanske muzikologije, Luigija Rognonija, in njegovi zgodovinski vpetosti v miselni prostor, v katerega sodijo tudi njegovi študijski kolegi (Luciano Anceschi, Dino Formaggio, Enzo Paci), ki so bili Banfijevi učenci. Namen knjige je bil po avtoričinih besedah »ugotoviti, ali in v kolikšni meri se je razmišljanje Antonia Banfija res zarezalo v poznejšo italijansko estetiko in koliko so njegove domneve vplivale na poznejše razmišljanje o glasbi«. Avtorica pa v tem delu tudi posredno odgovarja na vprašanje, ali je glasbena estetika upravičeno del filozofije, saj se celo sama estetika zdi kot neke vrste stranska veja glavne filozofske krošnje.

Knjiga o Banfiju in njegovem krogu prinaša v slovenski filozofski in glasbeni prostor glasbeno estetiko, kakršne nismo bili vajeni, hkrati pa predstavlja tako študijo, ki jo je potrebovala tudi izvirno italijansko prizorišče.


Luisa Antoni je po diplomi iz klavirja na tržaškem konservatoriju vpisala še klavičembalo in nato kompozicijo. Istočasno je diplomirala iz estetike sodobne glasbe na tržaški univerzi in magistrirala ter doktorirala na ljubljanski univerzi. Poglobila je študij klavičembala in zgodovinskega klavirja z I. Gergolettom ter sledila številnim izpopolnjevalnim tečajem (C. Stemnbridge in P. Erdas). Je glasbena novinarka na RTV Sloveniji. Študirala je kompozicijo s F. Niedrom in M. Cardijem, trenutno pa se izpopolnjuje z M. Bonifaciom, A. Corghijem in R. Vaglinijem.


Priporočamo še