OBRAČUN LETO DNI PO IZIDU KNJIGE ANATOMIJA POLITIČNEGA ZLOČINA (z odgovori na kritike)

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-256-3
Št. strani:
28
Vezava:
mehka

Martin Brecelj, avtor znamenite raziskovalne knjige o umoru dr. Stanka Vuka, njegove žene Danice Tomažič ter njunega ljubljanskega gosta dr. Draga Zajca 10. marca 1944 v Trstu Anatomija političnega zločina.

Preberite več

Martin Brecelj, avtor znamenite raziskovalne knjige o umoru dr. Stanka Vuka, njegove žene Danice Tomažič ter njunega ljubljanskega gosta dr. Draga Zajca 10. marca 1944 v Trstu Anatomija političnega zločina. Trojni umor v Rossettijevi ulici med ugibanji in dejstvi,  ki je koncem leta 2016 izška pri naši založbi, v tej novi brošuri pripravi obračun.  Avtor namreč povzame glavne cilje in izsledke, do katerih se je v knjigi dokopal, k temu pa omeni tudi ocene in druge odzive, ki jih je bila knjiga deležna.

Avtor še natančneje spregovori o tem, zakaj naj bi bili storcilci zločina prav tisti (izvedli so ga trije pripadniki službe VOS OF Vidko Hlaj, Albert Gruden ij Slobodan Šumenjak) in predstavi dokaze v breme vsakega izmed treh. Obrazloži, da so zločin “navdahnili” nekateri informatorji VOS, naročnike umora pa gre iskati med člani Centralne komisije VOS in komunističnimi voditelji, ki so nadzirali delovanja VOS na primorski pokrajinski ali višji ravni.  Avtor tudi sintetično in natančno napiše o motivaciji zločina – glavna tarča trojnega umora je bil Stanko Vuk; komunistični voditelji OF so se ga hoteli znebiti, ker je bil v njihovih očeh moteč element. V OF je namreč hotel zastopati in voditi krščanske socialce.

Martin Brecelj na koncu brošure odgovarja zgodovinarju dr. Bojanu Godeši, ki se je kar nekajkrat kritično obregnil ob njegovo tezo o motivaciji zločina, in omenja dva primera gradiva, ki sta ostala neuporabljena med raziskovanjem zloočina, namreč šifrirana brzojavka in prstni odtisi.

 


Martin Brecelj se je rodil v Buenos Airesu v Argentini, že od mladih let pa živi in deluje večinoma na Tržaškem. Maturiral je na klasičnem liceju Franceta Prešerna v Trstu, iz filozofije pa je diplomiral na tržaški univerzi. Do leta 2015 je bil zaposlen kot časnikar in naposled kot urednik pri Primorskem dnevniku, v katerem se je rad oglašal s komentarji. V mlajših letih se je udejstvoval na političnem področju. Bil je pokrajinski in nato deželni politični tajnik stranke Slovenske skupnosti ter občinski svetnik in podžupan v devinsko-nabrežinski občini. V zadnjem obdobju intenzivneje goji lastna filozofska in širše kulturna zanimanja.


Priporočamo še