Pozabljeni Kras. Ofenzive v jeseni 1916.

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-162-7
Št. strani:
224
Vezava:
mehka, barvne fotografije

Iz italijanščine prevedel: Vinko Avsenaj Izvirni naslov: Itinerari nel Carso dimenticato. Le spallate dell’autunno ’16 sul Carso di Comeno Predgovor k slovenski izdaji: Simon Kovačič Spremna beseda: Antonio Scrimali Pozabljeni…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 28,00 

Iz italijanščine prevedel: Vinko Avsenaj
Izvirni naslov: Itinerari nel Carso dimenticato. Le spallate dell’autunno ’16 sul Carso di Comeno
Predgovor k slovenski izdaji: Simon Kovačič
Spremna beseda: Antonio Scrimali

Pozabljeni Kras je prva tovrstna publikacija, ki vestno in dosledno opisuje dogodke izpred devetdeset let, ki so tako globoko zaznamovali predvsem goriški Kras. Glavnina dogajanja se nanaša na obdobje po padcu Gorice in zajema čas od šeste italijanske ofenzive avgusta 1916, ko je italijanska vojska prišla na zahodni rob Komenskega Krasa, do novembra istega leta, ko je v sedmi, osmi in deveti soški bitki zavzela Veliki hriv, Pečinko, Fajtji hrib ter vasi Lokvica, Opatje selo, Novo vas, Hudi Log, danes zapuščeni Lukatič in prišla na prag Kostanjevice. Publikacija predstavlja delovanje obeh vojska, italijanske in avstro-ogrske, in vsebuje veliko izvirnih fotografskih posnetkov iz preteklosti, fotografije današnjega Krasa, skic ter je posebno bogata s topografskimi kartami iz vojnega obdobja, ki so v tej knjigi prvič objavljene. Vse te dokumente so avtorji vodnika dobili v vojaškem arhivu v Rimu (AUSSME).

Knjiga je zamišljena predvsem kot vodnik po prizoriščih bojev na soški fronti na območju Krasa, torej kot nalašč, da jo vzame v roke tisti, ki ga to obdobje zanima ali bi hotel izvedeti kaj več o dogodkih, ki so se odvijali na goriškem Krasu med prvo svetovno vojno.


Mitja Juren, Nicola Persegati in Paolo Pizzamus že vrsto let raziskujejo vojaško zgodovino in odkrivajo sledove prve svetovne vojne po goriškem Krasu. Za sabo imajo že več knjižnih izdaj s tega področja.

Mitja Juren, rojen v Gorici leta 1969, je priznan fotograf in dober poznavalec Krasa in član Skupine za raziskovanje in preučevanje prve svetovne vojne pri tržaškem Planinskem društvu Julijcev (Società Alpina delle Giulie). Svoje članke je redno objavljal v reviji Uniformi & Armi. Za založbo Gaspari je napisal knjigo Nad Logem la collina fra due mondi – Storia e itinerari tra il Vallone di Gorizia e il Carso di Comeno (2007); s Sergiom Chersovanijem je pri društvu  Isonzo Gruppo di Ricerca Storica iz Gorice izdal še trojezično knjigo Goriško mostišče (1915-1916), z Nicolo Persegatijem pa leta 2010 knjigo Debela Griža – San Michele 1915-1916.

Paolo Pizzamus se je rodil v Trstu leta 1964 in je član Skupine za raziskovanje in preučevanje prve svetovne vojne pri tržaškem Planinskem društvu Julijcev (Società Alpina delle Giulie). Že veliko let raziskuje bojišča na italijanskem in slovenskem Krasu, še posebej se posveča raziskovanju vojaških napisov in obrambnih sistemov obeh vojskujočih se vojsk. Uredil je knjigo I tracciati delle trincee della Grande Guerra – La conquista del Carso di Comeno (2006).

 

Nicola Persegati, rojen v kraju Legnano leta 1964, že veliko let sodeluje z Antoniom Scrimalijem ter s Skupino za raziskovanje in preučevanje prve svetovne vojne pri tržaškem Planinskem društvu Julijcev (Società Alpina delle Giulie). Odkriva in ocenjuje ostaline Komenskega Krasa in goriških kot ter v arhivih in knjižnicah raziskuje vojne dnevnike, pričevanja in fotografije iz teh delov fronte. Je avtor sledečih knjig: Battaglie senza monumenti Panowitz, San Marco e Vertojba – Itinerari sconosciuti in Slovenia alla riscoperta delle imprese degli Arditi di Bassi (2005); Il volto di Medusa – L’abisso quotidiano delle trincee (2006); Il San Gabriele l’orizzonte di fuoco (2007); La Grande Guerra di Spaldo (2008); s Silvom Stokom je izdal La trincea delle Frasche (2004), z Mitjo Jurnom pa knjigo Debela Griža – San Michele 1915-1916 (2010).

 


Priporočamo še